6 jídel, u kterých budete přemýšlet, zda jsou poživatelná

6 jídel, u kterých budete přemýšlet, zda jsou poživatelná

Máte rádi ochutnávání nových věcí? Pokud ano, jste tu správně, neboť tu zde máme šest jídel, která se doslova rozporují se středoevropským normálem, kdy nám bohatě stačí knedlo vepřo zelo. Jsou to jídla typická spíše pro jižní nebo severní země, ale rozhodně nejsou zajímavá pouze původem, ale především svoji konzistencí a přípravou.

Určitě vzpomínáte na sáhodlouhé výklady profesorů, když se vám snažili vštípit do hlavy to, že lidský jazyk dokáže rozeznat poměrně velkou škálu chutí. Stejně tak dokážete poměrně dobře poznat, kdy je jídlo poživatelné a kdy ne. U následujících jídel to bude zřejmě dosti složité…

1. Tepa

tepa

Začneme něčím „na zahřátí“, jídlem, kterému Eskymáci říkají tepa. Jedná se o rybí hlavy, které jsou vhozené do sudu, který je přikrytý jutou a zakopaný jeden metr pod zem. Věřte, bude vám to chutnat (možná). Po měsíci příprava této pochoutku pokračuje, sud se otevře. Tím je celá příprava hotova…  Zčernalé ryby se jí zmrzlé. Můžete si je dát jako předkrm nebo desert. Dobrou chuť!

2. Prahok

prahok

Další pokrm je též vyrobený z ryb, tentokrát to je prahok – rybí pasta, která je oblíbeným jídlem především na území Kambodži. A příprava? Opět prapodivná – vezmete si ulovené ryby, následně je rozemelete do podoby mletého masa, které se praží po dobu jednoho dne na slunci. Následně jenom pořádně okořenit a zavařit do pořádné porce mořské soli. Tím naše část přípravy skončila – jde se jíst! Prahok se dá prý konzumovat nejdříve po dvaceti dnech, ale věřím, že takový několikaletý prahok musí být pochoutka…

3. Shiokara

shiokara

Další jídlo, které je opět vyrobeno z ryb. Co to je? Poměrně vysoce hustá omáčka z rybích vnitřností, které jsou bohatě osolené a měsíc odleželé. Japonci tento pokrm jedí poměrně netradičním způsobem – objednávají si vždy poloviční talíř a nechávají kolovat naběračku, kterou následně strávník zapije silnou pálenkou.

4. Tisíciletá vejce

vejce

Tisícileté vejce nejsou ve skutečnosti tisícileté, neboť by to nemohla jinak být populární pochoutka, která to je dnes… Ale dodám jen, že tak vypadají. Ve skutečnosti jsou to několik týdnů stará vajíčka, která se zahrabávají do směsi jílu, soli a prachu, kde získají svoji typickou černou barvu. Žloutek uvnitř se zároveň s tím promění na pudinkovou kaši zelené barvy.

5. Hakárl

hakarl

Tento pokrm nevypadá tak děsivě, ale spíš příprava je děsivá. Jedná se totiž o hakárl, což je nakrájené maso ze žraloka, které se v naložené směsi balí do juty a zasypává vrstvou hnojem. Právě kvůli několika posledním krokům přípravy má tento pokrm poměrně výraznou vůni a chuť. Proto si to lidé na Islandu dávají jen tehdy, když chtějí na někoho zapůsobit (nebo někoho zaručené odehnat).

6. Casu Marzu

casumarzu

Abych pravdu řekl, tak toto jídlo podle mého názoru vypadá nejodpudivěji. Jedná se o vyhlášenou pochoutku Casu Marzu, která pochází ze Sardinie. Tvoří pro ně jakýsi nový pohled na „plesnivý sýr“. Proč? Do mléka při zraní, jsou přidávány i vajíčka hmyzu, z nichž se následně vyvinou larvičky, které rozloží tuky sýru. Vnitřek se promění v pevnou kašovitou hmotu se silným odérem, v nichž se vrtí malé larvičky. Opravdový labužník jí tento pokrm stříbrnou lžíci s extra proteinem v podobě larev. Dobrou chuť!

Zdroj: g.cz

Vybírá jen ta nejlepší témata a snaží se psát tak, aby to lidi bavilo. Nezastavuje se před ničím, na rozhovory bere suprové lidi. Řídí se heslem "Per aspera ad astra", tedy "Přes překážky ke hvězdám".

Komentáře

Nahoru