Chytré ledničky by už brzy mohly mít i vlastní čich

Pračka ovládaná prostřednictvím Wi-Fi, nebo mrazák, který nás upozorní na docházející potraviny, jsou technologie, které nás už zkrátka nepřekvapí. Nově nás ovšem mohou překvapit ledničky, které by si už brzy mohly začít stěžovat na to, že se něco kazí.

Na vývoji neobvyklé funkce, která by měla zabránit rozsáhlejší degradaci potravin začala pracovat skupina bývalých techniků a studentů z Massachusettského technologického institutu ve startupové firmě C2Sense.

Ledničky by měly obsahovat čip, který dokáže identifikovat potraviny, které jsou v počínající fázi rozkladu

Jejich nejnovější čip údajně dokáže identifikovat potraviny, které jsou v počínající fázi rozkladu – i přesto, že by se na první pohled mohly zdát naprosto v pořádku. Při použití takového zařízení v ledničkách by se údajně nemělo stávat, že problematická potravina, jako je například jablko, nakazí své okolí a majitel pak hned vyhodí několik kusů najednou.

Tento čip bude dostupný i pro samotné pěstitele, přepravce nebo prodejce

Mrhání jídlem představuje globální sociální, politický i ekonomický problém s přímým ekonomickým dopadem v objemu 750 miliard dolarů ročně; tvrdí autoři startupu C3Sense.

Zmíněná instalace čipu do ledniček však představuje pouhou špičku ledovce – tvůrci jej chtějí nabídnout i samotným pěstitelům, přepravcům a prodejcům, aby se mohli dynamicky rozhodovat, který kus potraviny je potenciálně rizikový.

Screenshot_1

Čipy detekují množství etylenu v okolí potravin

Čichací čipy jsou založeny na tom, že detekují stopová množství etylenu v okolí potravin. Lidský čich by na to nestačil. Na nejrůznějších detektorech etylenu přitom vědci pracovali už v minulosti, ale dosud se nedopracovali k uspokojivému výsledku.

Dosavadní výzkumy docházely ke dvěma krajním stavům. Čidlo bylo buď levné a nepřesné, anebo přesné a neúnosně drahé. Průlom přitom nastal, když jeden ze spoluzakladatelů společnosti C2Sense Jan Schnorr – tehdy ještě doktorand na MIT – vyvinul zvláštní typ reakčního materiálu. Ten při použití v elektronickém obvodu jako rezistor spolehlivě detekoval až čtyři druhy plynů. Týkalo se to samozřejmě samotného etylenu, jehož prostřednictvím se „kažení potravin“ šíří. Firma už od investorů získala několik set tisíc dolarů.

Zdroj: E.svet.E15

 

Natálie je další ženou v naší redakci magazínu Objevit.cz (celkově čtvrtou :-)). Věnuje se převážně novým technologiím, marketingu a sociálním sítím. Natálie se zajímá také o zdravý životní styl a pomocí Instagramu se snaží motivovat a inspirovat ostatní fitness nadšence.

Komentáře

Nahoru