Čtyři plodiny vypěstované na půdě z Marsu jsou jedlé
V březnu vědci na nizozemské univerzitě Wageningen vypěstovali úspěšně deset různých plodin na půdě z Marsu, kterou poskytuje NASA. Nicméně, plodiny v té době nebyly jedlé, protože obsahovaly vysoké množství těžkých kovů (kadmium a olovo). Ale nyní přichází dobrá zpráva. V rámci dalšího výzkumu byly pěstované čtyři plodiny, které už těžké kovy neobsahovaly, a tak byly prohlášené za jedlé. Život na rudé planetě je opět o krok blíže.
Tým, který vede ekolog Wieger Wamelink, testoval ředkvičky, rajčata, žito a hrášek. Plodiny byly testované na obsah kadmia, olova, hliníku, niklu, mědi, chromu, železa, arzenu, manganu a zinku. A žádná ze sloučenin se neobjevila v plodinách v nebezpečném množství, a tak Wieger Wamelink uvedl, že výsledky jsou velice slibné. Obsah některých látek byl ještě nižší než v plodinách, které se pěstují na pravidelně zalévaných půdách. Plodiny byly testované také na vitamíny, alkaloidy a flavonoidy.
Ačkoliv ještě netušíme, zda dobije rudou planetu NASA či Mars One, oba subjekty výzkum intenzivně podporují. Spoluzakladatel a CEO společnosti Mars One – Bas Lansdorp – v tiskové zprávě uvedl, že pěstování potravin je důležité pro trvalé osídlení planety, a proto je nezbytné zajistit udržitelnou produkci potravin na Marsu. Výsledky jsou významným pokrokem k tomuto cíli.
Pro podporu tohoto výzkumu vznikla také crowdfundingová kampaň, do které můžete přispívat až do konce srpna. A pokud bude kampaň úspěšná, bude se testovat dalších šest plodin včetně brambor.
Zdroj: Inhabitat
Komentáře