Další hoax na Facebooku, opět se týká soukromí

Další hoax na Facebooku, opět se týká soukromí

Se zavedením nového vyhledávání na Facebooku se vrací hoax. Přestože mnoho lidí má ponětí o tom, co to hoax je, a dokáže jej úspěšně rozeznat, stále se objevují lidé, kteří se nechávají nachytat. Pokud se necháte nachytat i vy, přestanou vás vaši přátelé částečně vidět.

Znáte takové ty nesmyslné zprávy, které vždy varují o něčem naprosto vážném? Dříve se objevovaly v nekonečných emailech, které jste prostě museli dále přeposlat. Dnes už se emailová komunikace tolik nepoužívá, a tak se podobné zprávičky šíří po sociálních sítích. Čas od času se něco objeví i na Facebooku. V dřívější době to byl například problém s autorskými právy nebo ochrana soukromí. O to se jedná i v tomto případě.

Soukromí je na Facebooku prostě častým tématem. A to i přesto, že tam vlastně něco takového jako soukromí vůbec neexistuje… Aktuální hoax se odvolává na nové vyhledávání – tzv. Graph Search, které Facebook postupně zavádí.

Objevuje se v češtině i slovenštině, místy je překlad velmi zábavný.

Slovenština

Ahoj všetkým z vás, ktorí sú na mojom zozname kontaktov Facebook. Chcel by som vás požiadať o láskavosť … Možno neviete, že Facebook zmenil súkromnú konfiguráciu znova. Vďaka novému „Grafický app“, môže každá osoba na Facebooku kdekoľvek na svete prezrieť naše fotografie, naše „Like“ a naše „Poznámky“. Počas nasledujúcich dvoch týždňov, budem držať túto správu zobrazovanú. Tí z mojich priateľov, ktorí nebudú držať moje osobné údaje v súkromí, budú odstránení z môjho zoznamu priateľov, pretože chcem, aby informácie, o ktoré som sa s vami podelil zostali medzi mojimi priateľmi a aby neboli k dispozícii na celom svete. Chcem mať možnosť zverejňovať fotografie svojich priateľov a rodiny, bez toho, aby ich mohol vidieť ktokoľvek ako sa to deje práve teraz, keď zvolíte „Like“ alebo „Komentár“.

Bohužiaľ nemôžeme zmeniť toto nastavenie, pretože Facebook to takto urobil. Takže, prosím, umiestnite kurzor nad moju fotografiu, ktorá sa zobrazí v tomto poli (bez kliknutia) a otvorí sa okno. Teraz presuňte kurzor na slovo „Priatelia“, opäť bez kliknutia a potom na „Nastavenia“. Zrušte začiarknutie políčka „životné udalosti“ a „Komentáre a Like“. Tento spôsobí že kontakt a komunikácia s rodinou a priateľmi už nebude zverejnená. Teraz, skopírujte a vložte tento text na svoju vlastnú stránku (nie „Zdieľať“!). Akonáhle uvidím, že je to zverejnené na Tvoje stránke, urobím to isté pre teba. Vďaka!

Čeština

facebookHoaxUprava

Když jste tenkrát neposlali dál nekonečný email, co se stalo? Možná jste ho ze strachu vždycky odeslali, ale věřte, že se nestalo naprosto nic. Tentokrát je to ale jinak. Pokud budete tento hoax dále šířit a vaši přátelé mu budou věřit a udělají to, co se po nich chce, může se stát, že přestanou vidět některé vaše příspěvky.

Komentáře

Nahoru