Dnes vyšlo 2 článků

Diabetici mají první síť restaurací, kde se mohou najíst bez obav

Diabetici mají první síť restaurací, kde se mohou najíst bez obav

Diabetici v Česku budou mít od prosince o něco jednodušší život při návštěvách restaurací. Síť restaurací Bageterie Boulevard na svých 37 pobočkách nabídne lidem s cukrovkou vhodné menu. Pacientům tak odpadnou rizika, která jim při běžném stravování mimo domov hrozí. U vybraných pokrmů se dozví přesně nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů. 

„Pacientů s diabetem stále přibývá, každý rok je jich zmapováno více a více. Správně zvolený jídelníček výrazně ovlivňuje průběh jejich onemocnění, a proto velmi vítám, že na české gastronomické scéně vznikl koncept přátelsky laděný vůči diabetikům,“ komentuje projekt MUDr. Jan Šoupal, PhD., diabetolog ze III. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Pacienti s diabetem 1. typu si obvykle nemohou, tak jako zdraví jedinci, dát v restauraci jakékoliv jídlo, na které mají zrovna chuť. U každého pokrmu totiž potřebují znát přesné nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů, což většina restaurací nenabízí. Často se tak stane, že pacienti s cukrovkou zariskují, objednají si jídlo, u něhož neznají obsah sacharidů a aplikují nepřesnou dávku inzulínu.

Snímek obrazovky 2018-11-29 v 21.35.44

,,Od svých 19 let se s diabetem potýkám na každodenní bázi. Je pro mne velmi složité přijít jen tak do restaurace a objednat si na co mám zrovna chuť. Zároveň mi je trapné se neustále vyptávat na nutriční hodnotya pak na záchodě odhadovat jaký poměr inzulínu svému tělu dopřát. Proto jsem velmi ráda, že je v Česku konečně místo, kde mi podají kompletní informaci o složení vybraných pokrmů a dají mi tak prostor ke správnému výběru,“ vítá projekt Martina Vodičková, která s diabetem 1. typu bojuje již 7 let.

Začátek nemoci pro ni nebyl vůbec jednoduchý, během jednoho týdne zhubla 10 kilogramů a byla hospitalizována v nemocnici. Proti svému onemocnění se ale rozhodla bojovat. Vystudovala lékařskou fakultu a nyní se zaměřuje na diabetologii, je vášnivou běžkyní půlmaratonů a za poslední rok uběhla okolo 1000 kilometrů. Aby mohla aktivně sportovat, potřebuje svému tělu dodávat nejen živiny, ale také správné množství inzulínu, v tom jí pomáhá moderní lékařská pomůcka. „Život s cukrovkou mi velmi usnadňuje inzulínová pumpa Medtronic MiniMed 640G, bez které si už svůj život ani neumím představit. Má velikost mobilního telefonu a plně mi nahrazuje podávání inzulínových injekcí. Pumpa ve dne v noci dávkuje do mého těla přesné množství rychle působícího inzulínu, takže už se nemusím potýkat s nepříjemnými situacemi a aplikací inzulínu pomocí inzulínových injekcí na veřejnosti,“shrnuje svoje dojmy pacientka.

O potřebě restaurací přátelských vůči diabetikům ví své také maminka 14letého Alberta, paní Marečková:„V restauracích se stravujeme poměrně často a pochopitelně je pro nás velmi složité odhadovat, kolik které jídlo obsahuje sacharidů a zda si ho syn může bez starostí objednat. Fakt, že teď budeme znát u vybraných jídel přesné hodnoty pro nás znamená obrovské zjednodušení.“I rodina Marečkových má s diabetem své letité zkušenosti, diabetes 1. typu jim u syna Alberta diagnostikovali už ve dvou letech za dramatických okolností. I on je nyní léčen inzulínovou pumpou a může tak vést plnohodnotný život, bez inzulinových injekcí.

,,Jsme velmi rádi, že jako první řetězec v Česku můžeme představit několik produktů, které jsou vstřícné vůči pacientům s diabetem a pomohou jim ke snadnějšímu výběru. Lidé s tímto onemocněním se tak nebudou muset bát, že by v našich restauracích riskovali hyperglykémii nebo hypoglykemii, nemusí si nic složitě počítat a mohou si dát na co mají chuť. Doufáme, že tímto krokem povzbudíme k diabeticky přátelským krokům i další restaurační řetězce“, uvedla manažerka Bageterie Boulevard Martina Hájková. Restaurace se jako první v České republice rozhodla pro razantní inovaci a k jídlům pečlivě vybraným nutričními specialisty a zástupci diabetických pacientů deklaruje nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů. Tato jídla jsou speciálně označena modrým kolečkem, symbolem diabetiků na celém světě, a pacienti je v menu snadno rozeznají.

Zdroj, text/foto: sdiabetesnaplno.cz

 

Zajímá se o psychologii, filozofii a online marketing. Studuje na vysoké škole marketingovou komunikaci. Nyní působí jako Trainee Online marketigu ve společnosti Seznam.cz. Ve volném čase spravuje svůj blog - bezkiki.cz. Její život by nebyl kompletní bez rodiny, přátel, smíchu, hudby a dobrého jídla. Cíl je cesta, na které zdoláváte překážky, které vás posilují.

Komentáře

Nahoru