Dům, který vyrobí více energie, než spotřebuje

V současné době jsou nízkoenergetické a pasivní domy v kurzu, neboť lidé chtějí být šetrní k životnímu prostředí. Do popředí se dnes dostává pozitivní dům, který vyprodukuje více energie, než spotřebuje. Pod tímto domem, který nyní stojí na náměstí Melbourne, se podepsala australská společnost ArchiBlox.

Autoři chtěli vytvořit nenáročný obytný prostor, který by odpovídal trendům moderního bydlení. Prototyp domu je poháněný solárními panely. Jeho charakteristickým rysem je, že vyprodukuje mnohem více energie, než dokáže spotřebovat. Jak je to možné?

Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-7

Dům, který vyprodukuje více energie, než spotřebuje

Dům načerpává na maximum solární energii. Zde se nevyužívá mechanického oteplování a ochlazování prostorů, ba naopak prostory se chladí podzemním systémem rour. V horkých letních dnech chladný vzduch putuje od podlahy z jižní strany domu přes světlíky na severní stranu směrem ven z objektu. Přítomnost vzduchotěsných struktur zajistí v interiéru chlad v létě a teplo v zimě. Izolačním prvkem, přes který neprojde chlad či teplo z domu ven, je zelená střecha.

Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-3

Má prosklenou plochu

Dům se rozděluje na dvě hlavní oblasti, přičemž celý objekt je orientovaný na sever. První oblastí je takzvaná sluneční místnost, které dominuje prosklená plocha s dvojitým sklem. Slouží jako nárazníková zóna podél šířky domu. Na první pohled může připomínat zimní zahradu, protože představuje prostup světla do interiéru domu. Samozřejmostí je pěstování jedlých rostlin, které současně produkují kyslík a pohlcují oxid uhličitý. Nechybí otevřená jídelna s kuchyní a na druhém konci koupelna a ložnice.

Carbon-Positive-House-by-ArchiBlox-11

Útulná kuchyně

Při testování se zjistilo, že pozitivní dům vyrobí -37 kg emisí oxidu uhličitého na jednoho obyvatele za rok. V porovnání s průměrným domem je úspora 101%. Z výpočtů plyne, že takový dům během svého životního cyklu vyrobí o 1 016 tun méně emisí než běžná nemovitost.

Zdroj / Foto: inhabitat

Komentáře

Nahoru