Facebook: nové možnosti aktualizací statusů, aneb jak na to…

Facebook: nové možnosti aktualizací statusů, aneb jak na to…

Facebook přišel s novinkou, která se ne pro všechny za novinku dá považovat. Kdo zná sociální síť Google Plus, nejspíš zná i pojem „kruhy“ a způsob, jakým se tam publikují statusy. Kdo takovou síť nezná, nemusí ničeho litovat, některé její funkce pozná právě v tomto článku, kde popisujeme novinky u statusbaru na Facebooku…

Všimli jsme si, že mnoha lidem se ukázal nový statusbar, tedy pole, kam píšete nové statusy. Mnoho z nich ale neví, jak s novými funkcemi zacházet a jak jim mohou pomoci. Rozhodli jsme se to v tomto článku vysvětlit a přiblížit vám, co je vlastně nového…

Dejte ostatním vědět, s kým právě jste…

Prvním tlačítkem nacházejícím se vpravo dole je tlačítko „S kým jste“. Jak už jeho název napovídá, díky němu můžete označit někoho z vašich přátel a ke statusu ho zařadit. Vaši přátelé tak uvidí, že v danou chvíli, kdy píšete daný status, jste s tímto člověk pospolu.

Označit můžete kohokoliv. Pozor si však dejte na skutečnost, že jakmile někoho takto označíte, okamžitě může on, ale i jeho přátelé status zobrazit a komentovat.

V nastavení soukromí doposud byla možnost omezit přátele těch, které jste označili. Ti v takovém případě status neviděli. Nově to už není a vy sami nastavíte, kdo bude označený a schvalujete označení, která vkládají ostatní. U již dříve publikovaných příspěvků však k žádné změně nedošlo.

Pokud ale chcete nastavení viditelnosti aplikovat i na staré statusy, je to možné v nastavení soukromí zde.

Facebook a nastavení soukromí

Vyběhne vám tato stránka, na které si můžete nastavit:

Kdo si vás smí a nesmí přidat mezi přátele, psát vám zprávy a kteří uživatelé mohou vidět vaše kontaktní informace (nastavíte v Jak se spojujete, používáte-li anglické nastavní, hledejte záložku How You Connect).

Jaké informace se mohou zobrazit na vašem Timeline profilu, zda musíte každou zprávu na Timeline profilu schválit, kdo vás může označit na fotkách a zda musíte opět vše schválit apod. (nastavíte v Timeline a označování / Timeline and Tagging)

Pokud nevíte, které aplikace mají přístup k vašim citlivým datům, tak naštivte záložku Reklamy, aplikace a webové stránky / Ads, Apps and Websites.

Jestliže máte strach, že jste v minulosti odpublikovali nějaké zprávy, které by rozhodně neměl vidět každý, ale nedaří se vám je dohledat – skočte do záložky Omezení nastavení cílové skupiny uživatelů u minulých příspěvků / Limit the Audience fo Past Posts, ve které můžete tyto staré statusy a posty schovat.

No a poslední záložka Blokování osob a aplikací (Blocked People and Apps) – zde můžete zablokovat konkértní pozvánky do aplikací, zablokovat přímo danou aplikaci či zablokovat jakéhokoliv uživatele (zadáte jméno nebo email). Pro zablokovaného uživatele bude váš profil na Facebooku nepřístupný. Nebude vám moci ani napsat zprávu. Stejně tak vás nemůže označit na fotkách, pokud vás otagoval někdy dříve, tagy se stanou jakoby neviditelné. Totéž se však stane i vám – ani vy si nebudete moci zobrazit profil blokovaného uživatele do té doby, než blokaci zrušíte. Blokaci uživatele můžete kdykoliv zrušit. Jakmile tak učiníte, tak v následujících 48 hodinách jej však nebudete moci opět zablokovat. Čili – raději si dobře rozmyslete, než někoho takového odstraníte z „blacklistu“.

… řekněte jim, kde se právě nacházíte…

Druhou ikonkou je možnost označení polohy, na níž se právě nacházíte. Tato možnost je známá hlavně z Twitteru, kde jste se s ní mohli často setkávat. Facebook nabízí jednoduché vložení vaší aktuální polohy. Probíhá to jednoduše – stačí napsat název města, okolí nebo prostě místa, kde se nacházíte. To se pak do statusu vloží.

Předem upozorňujeme, že tato novinka pracuje s geografickými údaji. Proto nebude příliš moudré vkládat polohy jako například „V posteli“, „Doma“ a podobně. Věříme však, že ani tomu se nevyhnete a někdo to určitě udělá. Napsat tam můžete i třeba kino, kavárnu a další.

… a umožněte nebo zakažte jim číst vaše statusy.

Tou nejočekávanější novinkou, která je vlastně hlavní podstatou celé aktualizace, je právě nastavení viditelnosti statusů jen pro ty, které sami zvolíte. Google Plus, nedávno spuštěná nová sociální síť provozovaná Googlem, tomu říká „kruhy“. Facebook nejspíš pojmenování nemá, funguje to ale takřka stejně…

Díky poslednímu tlačítku máte možnost omezit viditelnost vašich statusů. Můžete zvolit, zdali vaše statusy mají vidět všichni (Public), tedy i lidé mimo seznam vašich přátel, jen vaši přátelé a nebo si sami můžete zvolit, komu status ukážete a komu ne.

Oproti Google je to ještě trochu nedokonalé, ale už se to blíží…

Toto nastavení nenaleznete jen u statusů. Podívejte se například do nastavení vašeho profilu, kde se vám po pravé straně rovněž ukazují šipky díky nimž můžete viditelnost dané položky nastavit.

TIP: Pokud chcete mít jistotu a vědět, kdo všechno opravdu může váš obsah číst, projděte si pomalu celé nastavení a vyzkoušejte si jednotlivé možnosti. Nebude vám to trvat dlouho a naučíte se Facebook používat tak, jak je to pro vás nejlepší…

Otázka nade vše: Je Facebook trapný?

Sociálními sítěmi probíhají diskuze o tom, zdali je Facebook trapný nebo ne. Přeci jen kopíruje funkce někoho jiného a mnoho jeho odpůrců se mu může jen smát. Proto se setkáváme s názory jako: „Mark už neví, kam dál a Google Plus mu dává na zadek,“ a podobně.

Musíme se ale zamyslet nad tím, co Facebooku zbývá. Momentálně je to největší sociální síť na světě a do jeho vod vplula nová loď se zajímavými funkcemi. Ty si lidé oblíbili a proto je Facebook nasadil také. Ve skutečnosti tím ani neporušil zákon, i když se to zdá trochu sprosté a ubohé. Jedná se tu ale o konkurenční boj a nemůžeme mít Facebooku za zlé, že se jej snaží i nadále vyhrávat…

[poll id="67"]

Komentáře

Nahoru