Facebook: Statusy nemusíte třídit jen mezi přátele, ale i celé davy lidí

Facebook: Statusy nemusíte třídit jen mezi přátele, ale i celé davy lidí

V sobotu vyšel článek o novinkách týkajících se statusů na Facebooku. Nově můžeme statusy doplňovat o naší aktuální polohu, označit člověka, se kterým právě jsme, ale také máme nově možnost omezení viditelnosti statusu podle našeho přání. V předchozím článku jsme tyto funkce vysvětlili až příliš jednoduše a dnes se zaměříme na třídění statusů podle skupin přátel.

Představte si, že publikujete statusy, které se týkají vaší práce, ale v přátelích nemáte jen kolegy, ale i přátele, bývalé spolužáky a další. Ti si čas od času stěžují, že je vaše statusy otravují, nerozumí jim a jsou pro ně jednoduše irelevantní. Stejně tak se můžete cítit i vy, pokud nechcete, aby vaše pracovní statusy viděli vaši přátelé mimo práci a tak dále.

Nové třídění statusů mezi přátele nabízí tři základní položky:

  • Public (veřejné, vidí i lidé mimo vaše přátele)
  • Přátelé (všichni vaši přátelé)
  • Vlastní nastavení

V sobotním článku jsme v tomto bodě skončili. Řekli jsem vám o této funkci a způsobu omezení viditelnosti statusů při jejich publikování. Ve skutečnosti se pod tím skrývá ještě daleko více.

Jak mohu skrývat svoje statusy?

Jak bylo řečeno výše, pokud chcete statusy třídit mezi větší množství lidí, je to možné. Po kliknutí na položku „Vaše nastavení“ se zobrazí tabulka rozdělená na dvě části – komu status zobrazit a pro koho jej skrýt. Do dolního políčka „Skrýt pro“ můžete vypsat jména přátel, kteří status vidět nesmí.

To je příliš zdlouhavé, je jiná možnost?

Také se vám zdá hloupé třídit statusy tím, že vypíšete jména všech, kdo je vidět nesmí? Nám také. Na obrázku výše jste si mohli všimnout slova „Škola“. To je skupina přátel, kterou si každý může vytvořit a do ní vložit svoje přátele. Stačí v nastavení vašich přátel vytvořit nový seznam a do něj vložit jména těch, kteří do něj budou patřit. Tak lze jednoduše třídit statusy mezi zmíněné kolegy, bývalé spolužáky, přátelé, rodinu a další. Do políčka lze vložit skupin i více.

Jakmile se rozhodnete do pole „Skrýt pro“ vložit název některé ze skupin, status se jí skutečně nezobrazí. Seznamů můžete mít více a tak mít větší kontrolu nad viditelností vašich statusů.

Facebook: nové možnosti aktualizací statusů, aneb jak na to…

Při psaní dalšího statusu si ale dejte pozor. Facebook bohužel vždy vyžaduje tento postup a proto si zapamatovává vaší předchozí volbu. Když tedy stejně jako my zvolíte školu, při příštím psaní se status opět pro tuto skupinu skryje. Nezapomeňte tedy toto nastavení zkontrolovat. Pokud se spletete a status publikujete špatně, nemusíte zoufat. Po zobrazení vaší zdi se dá vše napravit šipkou u statusu.

Pokud chcete status zobrazit opět mezi ostatní, stačí znovu zaškrtnout „Přátelé“. Stejně tak lze omezovat i další obsah, fotografie poznámky, nastavení profilu a další.

V únoru 2010 ho coby studenta střední školy veřejnoprávní napadlo založit IT magazín. Našel si zajímavou doménu a začal budovat. Po roce mělo Objevit.cz denně stovky návštěvníků a stále jim předkládá více a více zajímavých článků z oblasti IT.

Komentáře

Nahoru