H. G.: Příběh nejslavnější zmrzliny světa

H. G.: Příběh nejslavnější zmrzliny světa

Zní to pěkně exoticky, co myslíte? Zmrzlina, která nese název Haagen Dazs, určitě pochází odněkud, kde se ve zmrzlinářském umění doopravdy vyznají. Možná Skandinávie, tam přece mají z celého světa nejvyšší spotřebu této mražené pochoutky. Anebo že by to byla holandština?
Kdepak. Jestli i vy při pohledu na kelímek s delikátním ledovým obsahem uvažujete, kde se vlastně vzal, pak vás následující řádky možná překvapí.

Pan Haagen Dazs nikdy neexistoval

Při vymýšlení názvů pro svou firmu řada podnikatelů volí jednoduché řešení: inspirují se vlastním jménem. Taková varianta by se přímo nabízela i v případě firmy Haagen Dazs.  Ve skutečnosti však žádný pan Haagen Dazs nikdy neexistoval. Zakladatelem legendárního podniku, který zanedlouho oslaví sté výročí své existence, byl manželský pár polského původu Rauben a Rose Mattusovi. Ti na počátku minulého století emigrovali do Spojených států a zde se vrhli do výroby zmrzliny. Skromné začátky jejich podnikání vypadaly přesně tak, jak si je představujete: pojízdný prodejní stánek, ruční výroba a osobní kontakt se zákazníkem. Tehdy ještě firma neměla žádný název a majitelé si nekladli nijak velké ambice. Dokud však nezačal být o špičkovou zmrzlinu takový zájem, že potřeba vymyslet pro ni reprezentativní jméno začala být pořádně žhavá…

Autor „nesmyslného“ názvu Haagen Dazs a zakladatel firmy, pan Reuben Mattus. Foto: Haagen Dazs

Kdo hledá, najde

A tehdy přišel na řadu kreativní duch pana majitele. Ve snaze ve veřejném povědomí pevně propojit svůj výrobek s představou prvotřídní kvality zapřemýšlel, kam typický Američan nejspíš klade zeměpisný původ zmrzliny. Došel k závěru, že je to pravděpodobně Dánsko. A název jeho produktu by proto měl znít pokud možno dánsky…
 Jenže jak na to, když dánsky neuměl ani slovo? Rauben Mattus si vždycky uměl poradit. Stejně jako se dokázal vypracovat z nuly na profesionálního zmrzlináře, dokázal přijít i na pojmenování, který se stalo synonymem pro nejkvalitnější zmrzlinu na světě. Šel na to šalamounsky: otevřel atlas, nalistoval na mapu Dánska, vyhledal názvy měst, která mu náhodně padla do oka, poskládal je dohromady… a pak už jen zíral, jak si jeho nápad začal žít vlastním životem.

Ledové osvěžení, ať už jste kdekoliv

V jednadvacátém století je zmrzlina Haagen Dazs dostupná ve většině zemí na všech kontinentech. Může za to mimo jiné i akvizice americkým potravinářským gigantem General Mills, který se nerozpakoval investovat do Haagen Dazsu skoro šest miliard dolarů. Věděl však, co dělá – Haagen Dazs zůstal dodnes věrný své původní tradici, i nadále si zakládá na používání čerstvých surovin, nepoužívá emulgátory ani barviva, ale především: chutná božsky. Už jste si na něm letošní léto pochutnali?

Zdroj: Insider

Štítky: ,

Po maturitě zamířila na Filosofickou fakultu UK a potom se vrhla do psaní. Přispívá na řadu webů i tištěných časopisů, věnuje se copywritingu a hraje si s češtinou. Taky miluje čtení, takže týdně přelouská tři čtyři romány. Když právě nedělá nic z toho, vypomáhá v prodejně ovoce a zeleniny nebo sportuje. Zajímá se o média, psychologii a historii obyčejných věcí. Je nekuřačka a abstinentka, miluje mrkev a nesnáší kmín.

Komentáře

Nahoru