Hospody našly způsob, jak obejít EET

Provozovatelé hospod hledají způsoby, jak obejít elektronickou evidenci tržeb. Zdá se, že na to přišli. Informoval o tom portál iDNES.cz. Hospodští předkládají hostům účtenky „na nečisto“, což znamená, že pokud si zákazník nevyžádá plnohodnotnou účtenku, tržbu před finanční správou zatají. Tento trik spoléhá na to, že lidem bude nepříjemné říkat si o účtenku.

V jedné nejmenované restauraci u Prahy je na digitální obrazovce pokladny schéma stolů v provozovně. Na jednom ze stolů je velký smajlík, kterému personál říká „Babišův stůl“. Právě na tento stůl se přesouvají veškeré položky, na které si hosté nevyžádali účtenku EET. Jakmile přijde provozní či majitel restaurace, veškeré položky ze stolu smaže, a tak se o nich finanční správa nedozví.

greedy-1241164_1280

Zdroj: Pixabay

Provozovatelé mohou takto obcházet elektronickou evidenci tržeb, protože systémy mají funkci pojmenovanou jako kontrolní, respektive předběžnou účtenku. Pokud u stolu platí hosté zvlášť, hospodský použije tuto funkci, aby mohl položky rozpočítat a každému dát EET účtenku. Nicméně šikovný číšník použije při kasírování předběžnou účtenku.

„Číšník nám rozpočítal útratu a řekl nám, že účtenky budeme mít samozřejmě k dispozici u baru na pokladně. Nikoho z nás nenapadlo si ji vyzvednout,“ popisuje svou zkušenost jeden ze zákazníků.

Zákon stanovuje, že zákazník musí dostat EET účtenku s ověřovacím kódem po zaplacení automaticky, aniž by si o ni řekl. Ale hospodští v takovém případě sází na to, že hostům je hloupé si o účtenku říkat.

„Indicie o různých způsobech uvažování některých podnikatelů, kteří se chtějí nelegálně vyhnout elektronické evidenci tržeb, máme. Pokud takovýto vámi popsaný postup zjistíme, bude s poplatníkem zahájeno správní řízení,“ řekla Petra Petlachová, mluvčí finanční správy.

Zdroj: iDNES.cz

Komentáře

Nahoru