Inzerce: Grilování

Lahodně připravený steak z masa patří ke grilování stejně neodmyslitelně jako kvalitně rozpálený gril či láhev piva na zapití. Při přípravě je ale nutné vzít v úvahu celou řadů věcí. Je třeba nejenom pečlivě vybrat i vhodný druh masa, ale také zajistit všechny potřeby na grilování – včetně kvalitního grilu, který musí být dostatečně výkonný pro optimální propečení masa.

Zkrátka na grilování potřebujete mít doma dokonalý grilovací nástroj vhodný na propečení hovězích steaků a vepřových bifteků, který bude disponovat vhodnou grilovací plochou, poklopem a řadou dalších prvků. Tyto předpoklady splňují například špičkové a kvalitní grily Weber. Jakmile budete mít jistotu, že máte doma vhodný gril, je třeba vybrat si maso, které budete grilovat. Levným, ale zato velice kvalitním kusem masa na gril je tzv. falešná svíčková (plec z hovězího masa – přední polovina hovězího).

Falešná svíčková

Falešná svíčková představuje jeden z nejlepších kusů masa na grilování, jelikož má v sobě trošku želatiny a je maso je díky tomu hezky pružné. Na konci je maso skvěle šťavnaté a nemusíte ho upravovat jenom v celku do svíčkové omáčky. Můžete si z něj také docela jednoduše nakrájet plátky na steak nebo biftek, který se dělá z pravé hovězí svíčkové. Opečete ho z obou stran, podlijete vývarem nebo vínem, můžete přidat houby nebo cokoliv jiného a necháte ho krásně pomalounku podusit. Falešná svíčková je výborné maso na dušení, rychlé opékání, na omáčku, špikování, hodí se i na malé steaky na způsob medailonku.

Grilování masa je skutečné umění

Různé stupně propečení, charakteristický otisk mřížky či správné podávání jsou jen malým zlomkem toho, co je třeba znát. Steaky mohou být různě ugrilované (úrovně propečení jsou Blue Rare, Rare, Medium Rare, Medium, Medium Well a Well Done). Pokud máte strach, že se vám nepodaří ugrilovat steak dle přání vašich hostů, můžete použít speciální teploměry na steak, které vám usnadní práci. Dá se to však zvládnout i bez těchto doplňků. Chce to jen cvik. Nezoufejte tedy, pokud váš první grilovaný steak nebude úplně dokonalý. Vždyť sezóna teprve začíná, takže na učení bude času dost.

Tým redaktorů magazínu Objevit.cz se skládá z poměrně mladých lidí, kteří psaní článků a pohybování se ve světě IT pokládají za svůj koníček, věnují se mu a tudíž mu i rozumí.

Komentáře

Nahoru