Jak odstranit svou identitu na internetu

Jak odstranit svou identitu na internetu

Internet v dnešní době neznamená jen zábavu, ale i hrozby v podobě virů nebo různých podvodů na webových stránkách. Často je nutné „pozametat“ po sobě stopy. Jak to ale udělat? Přečtěte si náš návod.

Běžně narážíme na problémy s aktivací různých služeb, které vůbec nepoužíváme. Máme své osobní údaje uloženy na růzých portálech a na polovinu z nich jsme již zapomněli. Musíme ale počítat s tím, že naše údaje mohou být zneužity, ať už k marketingovým, nebo ještě horším účelům.

Rozhodnutí

Před odstraněním svých osobních dat nebo kompletním zrušením svého účtu ve webové službě je třeba tento krok řádně promyslet. A ještě lépe promyslete, než se vůbec někam budete registrovat. Stará dobrá rada zní – mějte jeden emailový účet právě pro různé pokusné služby. Budete tak ušetřeni spousty nevyžádané pošty v emailu, který skutečně používáte.

Některé služby ale není možné bez registrace používat. Zkuste tedy alespoň nezadávat soukromou adresu. Opět je možné použít email, který bude zřízen pro tyto účely.

Mezi nejčastěji používané služby, které pravděpodobně využíváte, bezesporu patří Facebook, Twitter, Gmail a všechny přidružené služby portálu Google, LinkedIn, Flickr atd. Vaše údaje jsou tedy na portálech, emailových službách a sociálních sítích.

Co se týče Facebooku, odstranění údajů by obnášelo opravdu spoustu práce. Naštěstí tato sociální síť umožňuje účet zrušit.

Prolinkování

Prolinkování je problém, ale zároveň velká výhoda současnosti. Například aplikace jako Evernote mají veřejné API a umožňují své funkce přidat do jiných aplikací. Ne všechny ale nabízejí dočasné povolení k přístupu, některá propojení jsou trvalá, až do zrušení uživatelem. Jak jistě mnozí z vás ví, expertem v této oblasti je právě Facebook. Různé integrované hry a aplikace přímo v rozhraní portálu sociální služby využívají přístup k vašemu účtu.

Uživatelé v těchto případech často dělají chybu a dávají k dispozici nadbytečné množství údajů. Základem bývá přístup pomocí jména a hesla. Heslo se správce nedozví a je uložené s vaší emailovou adresou sloužící k přihlášení. Problém ale nastává v okamžiku, kdy například povolíte přístup ke kontaktům atp.

Byli byste překvapení, jak často i seriózní aplikace zneužívají fenomén sdílení dat na sociálních sítích. Pozorně si proto přečtěte přístupy, o které aplikace žádá, a promyslete si, do jaké míry chcete, aby bylo zasahováno do vašeho soukromí, a jaké důsledky mohou nastat.

Známé webové služby

Mnohé známé webové služby umožňují odstranění všech dat, které jsou na jejich serverech uloženy. Uváděné služby umožňují i exportování dat z vašeho účtu do počítače. Dostanete tak komprimovaný soubor, kde budou všechny vaše fotky, příspěvky a další informace.

Gmail

Na základě nařízení Soudního dvora EU je Google po vyplnění formuláře na webové adrese portálu povinen odstranit vaše osobní data i z výsledků vyhledávání. Tedy nejen z Google+ a vlastních služeb.

Odtstranit údaje je možné přes položku Účet v horním menu uživatele. Otevře se vám nová stránka s obsahem informací o účtě. Kliknete na položku Datové nástroje v horním menu. Zobrazí se tak detaily a mezi nimi i možnosti odstranění různých dat.

Gmail-teaser

Než však odstraníte své údaje, je tu také možnost jejich archivace a stáhnutí do počítače. Na stránce www.google.com/settings/takeout je položka Vytvořit archiv, díky které vytvoříte komprimovaný soubor s adresami vámi používaných služeb.

Facebook

Nastavení ve Facebooku je velmi lehce dostupná. Stačí kliknout na šipku vpravo v horní liště a vybrat položku Nastavení. V části Bezpečnost je možnost Deaktivovat účet.

Twitter

6sQu.twit_mazanie_png

V Twitteru je třeba kliknout na ozubené kolečko v horním panelu a zobrazí se nastavení služby. Hned na úvodní stránce je link k deaktivaci účtu a smazání všech údajů.

Specializované služby

Pokud vás problematika zajímá, můžete navštívit některou ze specializovaných stránek, kde jsou shromažďovány postupy, jak vymazat svá data z různých cloudových služeb.

Jedná se o portály jako http://www.accountkiller.com/en/ nebo http://www.justdelete.me/ .

A jaký je závěr?

Většina serverů umožňuje uživateli vymazání svých dat. Otázkou však zůstává, zda jsou data smazána i ze skutečných disků poskytovatele, nebo jsou jen deaktivovaná, popřípadě přesunutá na jiné místo. Dle smluvních podmínek souborů nařízení by data měla být spíše vymazána úplně, u nás i v USA (odkud většina služeb pochází) ale existuje několik výjimek, které přímo přikazují data uchovávat pro potřeby svědectví a důkazných materiálů.

zdroj: itnews

Zajímá se o Internet, optimalizaci webů a nové trendy v oblasti IT. Má ráda cestování, Skotsko, dobrou hudbu a své Donské sphynxe, kteří jí při psaní často dělají společnost. Stále hledá nové výzvy a každý den se probouzí s úsměvem, protože vždy může být líp, ale i hůř. Ráda Vám zprostředkuje informace, které Vás budou zajímat a bavit.

Komentáře

Nahoru