Kickstarter #69: České cvrččí tyčinky bodují

Slyšeli jste někdy o mouce z cvrčků? No… My až donedávna taky ne. V letošním roce je to nový trend, který získává na popularitě. Přimíchává se hlavně do proteinových tyčinek a sušenek a přesně na to se soustředí i SENS bars – tyčinky, které má na svědomí český tým.

Tyčinky SENS z cvrččí mouky přišly na Kickstarter 17. srpna, do konce kampaně zbývá ještě přes deset dní, cílová částka je však už vybrána. Ohlasy lidí jsou výhradně pozitivní, všichni se na nové tyčinky z Česka moc těší.

SENS-cricket-ENERGY_bar-pineapple-coconut(2closeup)

O co jde?

SENS bars jsou tyčinky s cvrččí moukou, která je bohatá na vitamin B12. Neobsahují sóju, laktózu, lepek ani přidaný cukr, takže jsou vhodné téměř pro každého. Vyrábět se budou ve dvou variantách:

  • PROTEIN BAR –  jediná přírodní proteinová tyčinka na světě
  • ENERGY BAR  – nejvýživnější a nejchutnější tyčinka bez výčitek

SENS-cricket-bars-samples1

Připravovat je bude renomovaný kuchař s bohatými zkušenostmi s přípravou hmyzu. Právě ta cvrččí mouka je na tyčinkách to nejlákavější a zároveň nejkontroverznější.

Jíst cvrčky není vůbec špatné

Autoři projektu se snaží poukazovat především na výhody používání cvrččí mouky. Domnívají se, že v budoucnu budeme hmyz jíst naprosto normálně. Někde už je to běžné, podává ho i spousta vyhlášených luxusních restaurací. Je to docela humánní způsob obživy, protože kdybychom se naučili jíst hmyz, nemuseli bychom zabíjet inteligentní zvířata.

Zajímá vás, jak to chutná? Pravděpodobně nevíte, že mnoho dnešních potravin obsahuje hmyz. Průměrný západní obyvatel sní kilo hmyzu ročně! Je to zcela legální, výrobci ho mohou do potravin přidávat. Kromě toho… Kdybyste o tom nevěděli, stejně byste cvrčky v tyčince ani nepoznali. Jsou rozemleti na pudr bez chuti. V tyčinkách se totiž nevyskytují kvůli chuti, nýbrž pro svou vysokou nutriční hodnotu.

SENS-cricket-ENERGY_bar-dark_chocolate-orange(2closeup)

Daniel, Radek a Petr, kteří za tyčinkami SENS bars stojí, mají v plánu je distribuovat především v západní Evropě. Všimli si, že dnešní obyvatelstvo je otevřené novým potravinám, nemá už takový odpor k ústřicím a mořským živočichům, kteří se dříve jedli daleko méně. Hmyz je podle nich krok správným směrem a nejspíš i naše budoucnost. Kdo ví.

Každopádně první tyčinky doputují ke svým majitelům v prosinci letošního roku. Jestli chcete, aby se tak brzy dostaly i k vám, máte ještě šanci podpořit projekt na Kickstarteru a tím si je zajistit.

Komentáře

Nahoru