Láďa Hruška: Já žádný kuchař nejsem

Láďa Hruška: Já žádný kuchař nejsem

Reportér a potravinový inspektor televize Nova, který proslul zejména díky kuřecím kůžičkám. Jinak člověk, který se pohybuje v médiích už hezkou řádku let – někdy od roku 1998. Bývalý učitel, reportér televize Prima a TV Nova, ze kterého se právě díky televizi stala mediální hvězda. Minimálně v oboru televizní gastronomie. Ostatně o tom všem si s Láďou Hruškou budeme dnes povídat.

Ahoj Láďo, zkus mi prosím nějak barvitě popsat, jak ses vlastně dostal do televize. Já tě ještě pamatuji jako řadového reportéra z Primy, nicméně tvá cesta na televizní obrazovky byla určitě spletitá. Jak jsem už ostatně zmínil, učil jsi děti ve škole. Jaká další povolání jsi vyzkoušel, než ses dostal k práci reportéra?

Ahoj. Začínal jsem ještě za dob studií nejrůznějšími brigádami vlastně jako roznašeč reklamních novin, pak jsem řezal v továrně modelínu a když jsem dostudoval vejšku, tak jsem dva roky učil biologii a chemii na škole v Městci Králové, kde jsem se narodil. Mezitím našli v Českém rozhlase údajně můj ztracený životopis a ozvali se, jestli bych chtěl stále zkusit práci reportéra. Řekl jsem, proč ne, teď nebo nikdy a pokud mi to nepůjde, vrátím se do sborovny. A tak po roce sbírání zkušeností v Českém rozhlasu Regina jsem dostal nabídku do celoplošné Frekvence 1. A opět po roce mě oslovili z Primy, kde jsem byl celých sedm let. Několikrát jsem mezitím dostal nabídku jít na Novu. Po těch sedmi letech jsem si opět řekl tak jo, pokud ne teď , tak nikdy a nabídku jsem jako dobrodružnou výzvu přijal. A opět to šíleně utíká a na Nově jsem letos oslavil dva roky mého života.

Proč ses vlastně chtěl stát reportérem? Proč ses před lety rozhodl opustit dráhu učitele a vrhnout se do mediální džungle? Nebál ses toho, že na to třeba nebudeš mít žaludek a nebo že nebudeš mít dostatečně ostré lokty? Bylo to něco, co tě lákalo již dříve? Nebo ses pro tuto změnu rozhodl zejména kvůli financím (přiznejme si, ve státním školství člověk zrovna nezbohatne) a nebo sis chtěl jen jednoduše vyzkoušet jinou profesi a dokázat si, že i tohle s přehledem zvládneš. Co za tím bylo?

Prostě jsem to chtěl zkusit. Pravdou je, že práce v médiích z vás ostříleného člověka s ostrými lokty udělá velmi rychle. Tedy pokud vydržíte a tu práci chcete dělat. Pro kňouraly a ufňukance tady prostě místo není. Za rohem čeká fronta těch, kteří vás chtějí nahradit nebo čekají na „vaše“ místo. Reportér nebo člověk z mediálního rybníku prostě musí být neustále ve střehu nejen profesně, ale i sám vůči sobě. Je to neustále takový boj o přežití a nikdy nevíte, co vám přinese nový den. A k těm financím. Ano, dobrý novinář za dobrou práci dostane dobře zaplaceno. Na rozdíl od dobrého a méně dobrého učitele. Tam to, troufám si tvrdit, je někdy bohužel naopak.

Co vše jsi musel udělat, aby vysněné místo reportéra získal? Jak probíhalo výběrové řízení?

Naštěstí jsem do televize žádným konkurzem neprocházel. Na Primu mě vzali díky zkušenostem z rádia. A na Novu jsem prostě přestoupil po vzájemné dohodě.

Myslíš, že jsi našel práci, která tě baví, naplňuje a u které chceš zůstat minimálně několik dalších let? A nebo práci reportéra / potravinového inspektora bereš jako přestupní stanici k něčemu ještě většímu a velkolepějšímu? A vůbec – považuješ se za ambiciózního člověka?

Neřeším, co bude zítra a pozítří. Žiju de facto ze dne na den a když mám dojem, že moje práce sklouzává do stereotypu nebo mě přestává bavit, začnu to okamžitě řešit a jede se dál. Naštěstí tento pocit moc nemívám, vesměs přicházejí vylepšující nápady k mé práci přirozeně jak ode mě, tak od mých šéfů. Tak to má být. Hlavně se nikam a nikomu necpu, to je dříve nebo později vždy cesta do záhuby. Nechávám to prostě osudu a přirozenému vývoji.

Jak velký problém ti dělalo vystupování před kamerou a pamatuješ si na své první kamerové zkoušky?

Poprvé jsem se na Primě v reportáži odhlásil Ladislav Hruška, televize Nova. To si pamatuju úplně jako dnes a ani nevím, proč jsem to podvědomě řekl. Trému jsem paradoxně neměl, tu jsem odboural v rádiu a navíc se vesměs televizní štáb pro zprávy skládá ze dvou členů, takže tam není proč mít trému, ty statisíce lidí, kterým se to potom pustí, si člověk moc neuvědomuje, není na to vlastně ani čas.

ladislav-hruska-oblek

Takhle Láďu z jeho vaření neznáte.
Zdroj: TV Nova

Vzpomeneš si na svou vůbec první reportáž? Jak dopadla? A máš ještě schovaný někde záznam? :-)

První reportáž si pamatuje každý. Já měl jako nováček natočit jednoduchou reportáž o přestavbě Národního muzea. Dopadlo to tak, že se to prostě večer vysílalo. Byla to taková průměrná repka, prostě prvnička no.

Byl jsi pak své vystoupení v televizi i zapít?

To už si vážně nepamatuju.

Díváš se třeba ze záznamu na své televizní reportáže? A nebo se na to, jako spousta dalších lidí z branže, raději nedíváš, protože jsi ke své práci až moc kritický?

Musím se na to dívat. Ve střižně, při kontrolní projekci a pak i v televizi před poradou po odvysílání. Musím chtě nechtě.

Láďo za své tipy na vaření sis od kritiků vysloužil srovnání s dalším kulinářským velmistrem, panem Jirkou Babicou. Tušíš proč :-)?

Tuším. Asi mě vnímají za jeho pokračovatele, takového lidového kuchaře. Ale já žádný kuchař nejsem. Už to vysvětluji poněkolikáté. Jen zkouším  osvědčené nebo překvapivé recepty a většina jich je od lidí.

2014_07_08_Lada_Hruska_TMA_9338

Lidé Láďu vidí jako kuchaře. A tak musí neustále dokola vysvětlovat, že přece žádný kuchař není.
Zdroj: TV Nova

Kde hledáš inspiraci pro své recepty? Chodí ti tipy od diváků a nebo ty sám (a nebo někdo z produkce) prochází staré kuchařky s vidinou nalezení dalších kuřecích kůžiček?

Je to tak půl na půl. Půlku vyhledávám aktivně sám na interneru, na spoustě stránek, kde si lidi sdílí recepty a fotky a půlka je od diváků.

Jak jsi vlastně narazil právě na tuto pochoutku? A čekal jsi, že právě tohle jídlo se stane tak neskutečně populárním?

Kůžičky byl první díl. Byl to nápad z redakce a co je to popularita? :-)

Kdo vlastně přišel s konceptem tohoto pořadu? Někdo z TV Nova a nebo to napadlo tebe?

Potravinový inspektor byl nápad můj, vaření TV Nova. Stručně asi tak.

Věděl jsi a nebo aspoň tušil jsi, že tento pořad nakonec vyvolá tolik rozruchu na mediální scéně? Napadlo tě už třeba předtím, než jste se pustili do prvního dílu, že tohle bude taková pecka, která nedá gastronomickým kritikům spát?

Tak tušil jsem, že budou mít určitě připomínky kovaní kuchaři, šéfkuchaři. Že se do mě bude ale navážet pan Pohlreich nebo paní Cajthamlová, to mě ani ve snu nenapadlo. Naštěstí si jejich kritiku s přehledem obhájím.

Myslíš, že právě tohle nejvíce pomohlo k tomu, že se o pořadu začalo tak mluvit? A sice, že spousta odborníků na výživu, kuchařů a šéfkuchařů začalo otevřeně kritizovat? Ostatně podobně na tom byl kupříkladu nedávno startup Uber, který měl brát práci taxikářům. Taxikáři začali protestovat a výsledkem bylo jen to, že si aplikaci Uber stáhl rekordní počet uživatelů, kteří se o této službě dozvěděli až díky těm hlavním kritikům. Myslíš, že podobný vývoj měl i pořad plný Láďových šmakulád? :-)

To netuším, dělám to, co mě baví a mě to prostě baví oprašovat staré zapomenuté nebo cool recepty a prezentovat to. A slovo šmakuláda, prosím, ne.

hruska-hero

Láďa je často kritizován, ale zároveň je takový národní hrdina.
Zdroj: TV Nova

Tvému pořadu je ze strany odborné veřejnosti vytýkáno, že místo toho, abys pozvedával úroveň české gastronomie, tak ji naopak dostáváš do kolen. Je sice pravda, že Čechy učíš vařit levně a hlavně je tento pořad učí si vyrábět vlastní jídlo doma. Ale nevytrácí se tak trochu ona kvalita jídla? Protože přece jenom, vezmu-li v potaz třeba právě ty kuřecí kůžičky, tak tohle není zrovna jídlo, které by mělo nějakou obrovskou výživnou hodnotu. A i další jídla z vašeho pořadu nepatří zrovna k dietním pokrmům. Navíc většinu surovin nahrazujete méně kvalitními náhražkami (chléb, mouka) po vzoru právě Babicy. Co ty si o tom myslíš? Myslíš, že tvůj pořad pomáhá české gastronomii a nebo ji naopak spíše škodí?

Tohle vůbec neřeším. Já nikoho vařit levně přece neučím. Ty lidi si to vaří doma, pochutnávají si na tom a já nevidím nic špatného na tom, že ten pokrm ukážu. Já nikomu neříkám, jezte to, vařte to a nic jiného si nedělejte. Pokud mi to chutná, tak to řeknu. Úkol pozdvihnout úroveň české gastronomie jsem si tedy rozhodně nedal, to není smysl toho pořadu. Jde tam o informaci a zábavu najednou – prostě klasický infotainment, ve světě strašně divácky oblíbený formát. Já nikomu neškodím ani škodit nechci, proboha. Naopak si myslím, že řada receptů je výživově na lepší úrovni, než v obchodě. Třeba domácí pribiňák bez éček, marmeláda bez želírovacích cukrů, housky, rohlíky, šneci, domácí lučina a tak bych mohl pokračovat.

Ochutnáváš všechny tebou propagované pokrmy? Omlouvám se, že si rýpnu, ale zatím tedy nepozoruješ, že by konzumace těchto jídel měla na tvé zdraví nějaký negativní vliv :-)?

Jasně že ochutnávám vše, na tom je založen závěrečný stand up. Ano, možná jsem trochu přibral, ale to bude mou leností.

Který z tebou připravovaných pokrmů z pořadu potravinového inspektora ti nejvíce chutnal a který nejméně?

Tak především Potravinový inspektor nemá s vařením nic společného. :-) Hele, chutná mi vše, co prezentuju, ale mezi TOP recepty řadím rozhodně šunkové vrtule, pribinka, svíčkovou pro vegetariány, fitness guláš z trouby a k tomu hrnečkové knedlíky.

Co kuřecí kůžičky, vaříte je doma pravidelně?

Samotné ne. Ale obalené kuřetem dost často. Kuřecí maso miluju a kůžičku na něm zbožňuju.

Kdo vlastně vaří u vás doma? Manželka, přítelkyně nebo milenka? :-)

Doma moc nevařím, není čas, takže rád ochutnám výtvory jiných.

Jak moc velký vliv měl váš pořad na sledovanost TV Nova a tn.cz? Máš třeba k dispozici tyto informace a zajímáš se o ně?

Lidi to zajímá, to je pro mě důležité. Koláče sledovanosti mě ale moc nezajímají, mám radši ty makové.

Jaká je vlastně tvá role v celém pořadu? Jsi ty tím, kdo vše vymýšlí, říká, co se bude dít, jak se to bude točit, o čem který díl bude a ještě potom hraje? A nebo tohle už dostaneš předpřipravené od produkce a řešíš jen to, jak celý díl dobře natočit.

Nikdo mi práci neplánuje. Jsem si sám sobě dramaturgem, režisérem, scénáristou, reportérem i moderátorem.

Jak dlouho trvá příprava a natočení jednoho dílu? A předtáčíte si díly dopředu, abyste měli vždy něco v záloze pro případ nouze? Tzn. že to, co vidíme v televizi už se natočilo někdy před měsícem a nebo to vždy řešíte až 2 dny předem a nebo přímo v den, kdy to má jít na televizní obrazovky?

Jeden recept se většinou musí stihnout za jeden den a většinou se už večer vysílá.

hruska-chleba

Láďovy recepty většinou nejsou ani časově náročné, takže během jednoho dne je hotovo.
Zdroj: TV Nova

Jak velký tým lidí se na podílí na natáčení?

Já a můj dvorní kameraman.

Musí díly procházet nějakou kontrolou ze strany vedení a nebo vám management věří, že to, co natočíte, nepoškodí dobrou pověst TV Nova?

Samozřejmě. Než to vidíte v televizi, každá reportáž prochází důsledným textovým a poté i obrazovým schvalováním.

Jak je to s propagací výrobků ve vašem pořadu? Může tam vůbec fungovat nějaký product placement? Můžeš třeba říci, že tenhle konkrétní výrobek jsme koupili v Tescu a stojí 5,90 Kč?

Neexistuje. Product placement do zpravodajství nepatří. Mohu říct, že jsem to koupil v obchodě za 5,50.

Jaká další omezení a pravidla, kterými se musí váš pořad řídit, vlastně platí pro televizní vysílání? Co smíte a nebo naopak nesmíte dělat?

Mám vesměs volnou ruku. Mohu dělat vše, co se nevymyká etickému kodexu zpravodajství nebo mírám slušnosti a vkusu.

Dělá Nova svému pořadu také i nějaké další promo? Třeba prostřednictvím sociálních sítí? A nebo to jednoduše stačí hodit na obrazovky televize a to úplně stačí?

Jak kdy. To záleží na okolnostech. Když se mi povede třeba domácí ruská zmrzlina, tak proč se s tím nepochlubit dopředu a neavizovat na to, že? To je přece logické.

Zkus prosím jen tak zběžně popsat, jak vlastně vypadá natočení jednoho dílu, než se pustí do televize. Co vše se musí udělat předtím, než se vezme kamera, jak dlouho to trvá, kolik materiálu se musí natočit atd. Prostě zkus nám přiblížit jeden takový natáčecí den v podání Ládi Hrušky. Děkuji.

10:30 dopoledne porada. Navrhnu téma, recept. Cca v 11:00 jedu nakoupit suroviny a domů točit. To trvá déle, než v reálném čase. Záběry se musí plánovat, prostě na kameru se nesmí spěchat, abyste večer potom viděli kvalitní obrázky. Zhruba ve 3 odpoledne dotočeno, vyráží se směr práce, tak zhruba hodinu stříhám reportáž a kolem šesté večer bývá hotovo.

Dovedeš odhadnout, kolik tvého chlebodárce odhadem stojí natočení jednoho dílu?

To nevím přesně. Můj honorář, honorář kameramana, střihače, proplacení surovin a spousta dalších nákladových položek. Asi to nebude nic levného, jak se nad tím zamýšlím.

Jaké jsou reakce lidí na to, co děláš? Poznávají tě lidé na ulici? Píšou ti pochvalné emaily? A nebo naopak máš pocit, že lidé tvé účinkování v pořadu berou spíše negativně právě kvůli tomu, že przníš naši českou gastronomii :-)?

Hele, popravdě, zatím mám vesměs dobré ohlasy. Ano, poznávají mě hlavně děti a senioři, ti se nestydí mě oslovit, požádat o fotku, autogram nebo mi třeba doporučit nějaký recept. Je to milé.

lada-hruska-ve-skole

Láďu poznávají staří i mladí.
Zdroj: TV Nova

Co rodina a přátelé, jak oni vnímají a hodnotí tvá vystoupení v televizi?

Když jsem s nimi, jsem za to rád a moc mou práci neřešíme.

Odkud a jak získáváš zpětnou vazbu? Dostáváš ji z produkce? Od diváků (pokud ano, tak jakou formou se dozvíš, co bylo a nebo nebylo dobře)? Čteš si vůbec reakce lidí, kteří tvůj pořad viděli?

Facebook a emaily ze schránky inspektor(zavináč)nova.cz, to je má největší zpětná reakce.

Jaký feedback si bereš nejvíce k srdci? Od tvých spolupracovníků z branže? Od neznámých pisatelů, kteří jsou kolikrát ve svých reakcí dost drsní a jejichž reakce se často neobejdou bez zesměšňování celého pořadu a nadávek. A nebo spíše od přátel a kamarádů, kteří ti jsou schopní říci na férovku, jak se věci mají, nic nepřikrášlují a nepřibarvují?

Dělám to, co cítím, a snažím se naslouchat divákům, vnímat, co je baví, po čem touží.

Můžeš naznačit, jaké máte s tímto pořadem plány do budoucna? Předpokládám, že v aktuální podobě to bude diváky ještě chvíli bavit, ale co pak? Hodláte pořad nějak inovovat, aby byl zajímavější?

To nemohu prozrazovat.

DML_1990

Láďa nám bohužel nemůže prozradit, co chystají.
Zdroj: TV Nova

Poslední otázka na závěr. Mohl bys našim čtenářům poradit nějakou specialitku, která tě zaujala a kterou jste v televizi nevysílali a asi ani vysílat nebudete?

Nevysílala se jen jedna specialitka. Karbanátky z ovesných vloček. Vypadalo to dobře do té doby, než se to dalo na pánev s olejem, hotová katastrofa, skončilo to ve WC.

Láďo, náš rozhovor se pomalu nachýlil ke konci. Já ti děkuji, že sis během natáčení našel chvíli času i na nás.

Stále ještě mladý a (snad i) krásný psavec píšící na svém blogu Krcmic.cz. Pracoval pro společnosti T-Mobile, SaveMax, Telefonica O2, Brunswick Estates, Accenture, euroAWK a Socialbakers. Založil portál Pravdu.cz. V současnosti vlastní tento web. A pracuje na tom, aby z Objevit.cz udělal další uznávaný a navštěvovaný portál.

Komentáře

Nahoru