Margit Slimáková: Naše zdravotnictví chce odborníky, kteří nevybočují

Margit Slimáková: Naše zdravotnictví chce odborníky, kteří nevybočují

Během studia zdravotní školy si uvědomila, že ze všeho nejdůležitější je prevence a převzetí odpovědnosti za vlastní zdraví. Od té doby podniká Margit Slimáková kroky, abychom i u nás začali vnímat provázanost jídla se zdravím. A hlavně, abychom si jednoduchost zdravého životního stylu užívali. Na co při propagaci své filozofie naráží? 

Dobrý den Margit, co jste dnes měla dobrého?

Jím jenom dobré věci! Dnes to byla rýžová kaše s ořechy, sušenými višněmi a nastrouhanou hořkou čokoládou k snídani. K obědu jsem připravila salát ze spousty zeleného z naší zahrádky s vlašskými ořechy, avokádem a sýrem. K večeři chystám tortilly s fazolovou pastou, kterou si vždy připravuji předem. Zapečené plněné tortilly na talířích dochutím salsou, zakysanou smetanou a čerstvou zeleninou. Ke svačinám popíjím domácí bylinkovo-ovocné limonády a pojídám oříšky.

Jste známá osvětou ve zdravé výživě, propagujete princip Zdravého talíře, přednášíte, koučujete, pomáháte lidem zhubnout a ozdravit životní styl. Kde se ve vás tahle touha vzala?

Myslím, že tak trochu i náhodně. Při studiu na zdrávce jsem si uvědomila, jak je důležitá prevence a převzetí zodpovědnosti za vlastní zdraví. Začala jsem privátně z nejrůznějších zdrojů a v různých kurzech studovat výživu. Čím více toho vím, tím více jsem možnostmi přirozených terapií a skvělou chutí zdravých jídel nadšená. A nadšení jen předávám dále.

Vždycky jste byla zdravý jedlík?

Jako dítě jsem měla nejraději babiččinu kuchyni. To byly zeleninové polévky, krupoto, spousta ovoce a zeleniny ze zahrady. Doma se také vařilo slušně, nikdy jsme se nepřejídali a maso jsme jedli tak jednou týdne, od babičky. K praktickému zájmu o zdravé potraviny jsem se dostala v průběhu studií, kdy jsem si začala připravovat vločkové kaše. Také jsem zjistila, že mě jídlo v menze skutečně vůbec neláká, a tak jsme s holkami na kolejích stravu z jídelen zcela vynechaly a vařily jsme si samy.

Vystudovala jste zdravotní školu a poté farmacii na Univerzitě Karlově. Co vám škola dala?

Zdrávka byla skvělá, dostala jsem perfektní základy o fungování organismu i o bylinkách. Na farmacii jsem do detailu pochopila podstatu mnoha nemocí, farmakoterapie, zjistila jsem, jak obrovské jsou možnosti moderní medicíny, ale i jak děsivá jsou rizika léků a pochybení lékařů. Rozhodla jsem se věnovat prevenci nemocí. Následovalo studium výživových kurzů v zahraničí a doktorandské studium výživy v USA.

Když to řeknu zjednodušeně, tak mi české školy daly detailní znalosti. Zahraniční studium mě naučilo kriticky myslet, studovat informace také z nezávislých zdrojů, vyhodnocovat je a vytvořit si nad problematikou nadhled.

margit_04

Stravování v Číně má své výhody i nevýhody.

V Česku mě zaráží nesmyslná kritika biopotravin

V zahraničí jste nakonec působila více než 10 let. Co bylo impulzem k pobytu v dalších zemích kromě USA? Cestovala jste kvůli manželovi nebo jste si chtěla rozšířit obzory?

V zahraničí jsme žili, protože tam manžel pomáhal s rozjezdem závodů na výrobu převodovek. Rozhodnutí o pobytu v Německu, Číně a o spoustě cestování okolo bylo však společné. Pobyty jsme si obrovsky užívali všichni, včetně našich dětí, z nichž se dvě mladší narodily na cestách (dcera v Německu a syn v Austrálii). Hodně jsme získali a na roky v zahraničí rádi vzpomínáme, i když jsme také moc rádi zpět. Užíváme si nádherné Prahy a budujeme místo u Jičína, kam jednou z Prahy odejdeme za klidnějším životem a větší zahrádkou.

Poznala jste tak stravovací návyky různě po světě. Jak se třeba liší přístup k jídlu u nás a v Číně? Něco, čím bychom se mohli inspirovat?

Obdivuji společná jídla, vaření ze základních surovin anebo celodenní pití kvalitních čajů. Nevyhovovalo mi naopak dlouhé vaření zeleniny, používání glutamátů a vkrádající se vliv té nejhorší západní stravy. Fast food se ve velkoměstech stával módou.

Ze zahraničních kuchyní jsme spíše nadšení indickými, mexickými a samozřejmě středozemními jídly.

Co děláme u nás v ČR hlavně špatně? V čem vidíte hlavní problém?

Takto obecně bych se nikoho nechtěla dotknout, takže začnu tím, že zájem o zdravou výživu a celkově převzetí péče o své tělo (a duši) u nás obrovsky roste.

Co nechápu, je nedocenění významu kvality při výběru potravin anebo nesmyslná kritika biopotravin, nezájem o původ potravin, nepochopení, jak které z nich ovlivňují naše zdraví a životní prostředí.

O osvětu se Margit snaží i ve veřejných organizacích. Ne vždy se setkává s vstřícným přístupem.

O osvětu se Margit snaží i ve veřejných organizacích. Ne vždy se setkává s vstřícným přístupem.

S Jamie Oliverem vzdáleně spolupracujeme. Ale on o mně asi neví

Takže je složité dělat u nás osvětu ohledně zdravého stravování? Na co nejvíc narážíte?

Osvětu určitě dělat jde – pro ty, kdo mají zájem. A těch je dostatek. Můj kalendář je více než plný. Když se ale snažím o šíření osvěty ve veřejných organizacích, například ve zdravotních školách, narážím na uzavření našich odborných společností. Namísto pochopení, že máme společný cíl a můžeme se podporovat, bohužel probíhají diskuze na téma kdo je ten správný odborník (jejich odpověď zní, že jen ten, kdo nevybočuje).

Uvedu příklad: Jsem odborným garantem občanské iniciativy Skutečně zdravá škola, která se snaží prosadit naprosto jednoduchá doporučení, jako třeba omezit prodej nezdravých potravin ve školách a aktualizovat závazný Spotřební koš pro školní jídelny (např. omezení cukrů a zákaz používání umělých sladidel). No a kupodivu je naším největším kritikem Společnost pro výživu.

Připomíná to aktivity Jamieho Olivera v britské a americké společnosti. Co si o jeho snahách (nejen ve školách a školkách) myslíte, jste fanouškem?

Jamieho Olivera samozřejmě moc obdivuji a dokonce velmi vzdáleně spolupracujeme. I když on o mě pravděpodobně ani neví. Vedle svých aktivit pro školáky je ve Velké Británii poradcem i pro Google a já už druhým rokem spolupracuji s divizí Fresh and Tasty Zátiší group, která zajišťuje stravování pro několik mezinárodních škol v Praze a také zdejší pobočku Google.

Zpátky ke stravě. Co to pověstné cvaknutí v hlavě – uvědomuji si vaši klienti, jak důležitá je pro změnu životního stylu psychika?

Určitě ano, ona je totiž důležitější než přesný počet kalorií či čehokoliv jiného, co si na talíř dáváme.

Když už jsme u těch talířů, jste propagátorkou metodiky Zdravý talíř. O co jde? Proč mu jako metodě hubnutí a ozdravování důvěřujete?

Myslím si, že pro zdravé stravování nikdo z nás nepotřebuje studovat encyklopedie výživy a navštěvovat výživové poradce. Zdravá výživa je jednoduchá a Zdravý talíř tuto jednoduchost skvěle vyjadřuje. Zdravý talíř je výživové doporučení, které jsem na základě nejnovějších světových doporučení a poznatků připravila a v Česku propaguji. S jeho pomocí můžete úplně zapomenout na jakékoliv počítání kalorií, porcí či čehokoliv dalšího a pohodově si sestavovat zdravá jídla. Připravit si zdravou svačinku s pomocí Zdravého talíře zvládají i děti, osvědčuje se při výuce ve školách a na workshopech. Nepropaguji jej jako hubnoucí metodu, ale pomůcku pro sestavování zdravého jídelníčku, který v dlouhodobém hledisku každému bez diety zajistí bezva postavu i zdraví.

margit_11

Nejvíc mě ovlivnil Robert Vlach a čokoládovna Zotter

Za dobu svých studií a praxe jste bezesporu potkala mnoho zajímavých osobností, odborníků. Setkání s kým na vás zapůsobilo nejvíce?

Samozřejmě jsem se setkala s mnoha nadšenci a výživovými experty, ale kupodivu mě při této otázce napadá jméno mého podnikatelského poradce Roberta Vlacha, profesionála, který mě nejzásadněji ovlivnil a kterému bych tímto chtěla poděkovat. S Robertem spolupracuji od svého návratu do Česka. Vedle perfektního řízení mých projektů a technické pomoci s webovými stránkami a Facebookem je hlavně mým nejlepším oponentem a konstruktivním kritikem. Dodává mi zpětnou vazbu k mým výstupům. Podporuje mě v odvážných rozhodnutích, jako bylo např. otevření blogu na aktuálně.cz, a v dalším profesním zapojování se do veřejného života.

Z výživového světa vás asi překvapím jmenováním Josefa Zottera, majitele jedné ze šesti nejlepších čokoládoven na světě. Samozřejmě v bio a fair trade kvalitě. Vybudoval nejen skvělý brand, který prodává vysoce kvalitní čokoládu, ale hned pod čokoládovnou také farmu pro návštěvníky, kde pěstuje a chová vše, co lidem i svým zaměstnancům nabízí, a restauraci, kde toto vše můžete ochutnat. Na farmě najdete pojízdný kurník, solární panely, které zajišťují energetickou soběstačnost farmy, vlastní výrobnu těstovin, pekárnu, vyvýšené záhony. Josef Zotter je vtipný, nadšený, kreativní a ekologický. A mnohem více o něm najdete v mém článku Putování za čokoládou Zotter.

Jaký zážitek (s klienty nebo z přednášek, z praxe) vás naopak nadchl a inspiroval?

Už roky s úsměvem vzpomínám na setkání s účastnicemi mého týdenního kurzu. Potkala jsem je v městečku a byla jsem překvapena jejich strnulým postojem s úsměvy na tváři. Až po chvilce povídání je roztékající se zmrzliny za zády donutily přiznat, že se přede mnou styděly něco tak příšerného jíst. Když mě uviděly, kornouty okamžitě schovaly.

Obrovskou inspirací pro pokračování v mé práci potom bylo prohlášení studentek nutriční terapie, účastnic jedné mojí přednášky, které řekly, že za 2 hodiny se mnou toho pochopily více než za tři roky ve škole.

Připravit si zdravou svačinku s pomocí Zdravého talíře zvládají i děti.

Připravit si zdravou svačinku s pomocí Zdravého talíře zvládají i děti.

Hysterie ohledně mléčných výrobků? Mléko je v tom nevinně

Na blogu Jóga magazínu jste doporučovala ayurvédský nápoj lassi. Jaký je váš vztah k ayurvédě?

Naprosto praktický. Ayurvéda je podobně jako i tradiční čínská medicína úžasný lékařský systém, který je také nesmírně náročný a pro nás přeci jenom vzdálený. Oba směry sleduji, i když je sama přímo k terapii nepoužívám. Ráda z nich zařazuji některá snadno použitelná doporučení, která jsou vhodná i pro nás.

Poslední dobou se objevuje kontroverze vůči mléčným výrobkům. Zahleňují, jsou plné hormonů, průmyslově vyráběné jogurty jsou plné kontroverzních ingrediencí – jak se k tomu stavíte vy?

Myslím, že mléko je v tom trochu nevinně. Sledování tradičně se stravujících národů, které konzumují čerstvé kravské mléko, žádná z uváděných zdravotních rizik nepotvrzují. Problémem je naše průmyslová úprava, tj. pasterizace a homogenizace, které mohou vést k poškození bílkovin a tuků. Tím mohou zvyšovat riziko vzniku alergií a aterogenity mléka. K tomu všemu přidejte hromady cukrů a příchutí k vylepšení mléka a výsledkem je dnes bohužel typický, ale pro zdraví naprosto neprospěšný mléčný výrobek. Konzumovat kvalitní mléko a mléčné výrobky je v rámci zdravé stravy možné, ale ne nezbytné.

Na světě neexistuje jediná ideální dieta

Teď také začíná hysterie ohledně lepku v potravinách. Kromě celiaků, u kterých je to pochopitelné, ho čím dál víc řeší mladí, hubnoucí a lidé, kteří dbají na zdravou stravu. O téhle potřebě „hledat nového nepřítele“ jste nedávno vydala článek - takže ideálně nic nepřijímat dogmaticky a užívat selský rozum, je to tak?

Přesně tak, na světě neexistuje jediná ideální dieta, která by všem prospívala a chutnala. Sama jsem zastáncem minima restrikcí a nevidím důvod, proč bych měla z jídelníčku vyškrtnout špagety, kváskový chléb, čapátí anebo tortilly. Těstoviny s domácími zeleninovými omáčkami nebo salát a krajíc čerstvého kváskového chleba s máslem od farmáře a domácími bylinkami jsou mezi našimi oblíbenými jídly.

Značnou součástí vaší práce je publikace článků a prezentace v online světě. Představuji si, že vaše cílovka je tím pádem hodně mladší, řekněme 20–40 let. Mýlím se? Nebo k vám chodí i starší klienti?

Do poradny ke mně běžně chodí všechny věkové skupiny včetně klientů, kteří mě poprvé navštívili před 20 lety v poradně doktora Jonáše. Na přednáškách také mívám účastníky nejrůznějšího věku a pohlaví, včetně dětí. Je pravdou, že na sociálních sítích mě nejčastěji sledují mladší ženy a rodiny s dětmi, ale také mnoho zdravotníků a profesionálů pracujících v oblastech zdraví, poradenství, sportu anebo ekologie.

Jste neustále na cestách a v jednom kole. Jak se udržujete fit a plná energie? Máte nějaké své rituály?

Myslím, že ze všeho nejvíce mi prospívá správná kombinace mojí skvělé práce s relaxací s rodinou na zahradě a psem. Kondici mi samozřejmě pomáhá udržet skvělá strava, pravidelný pohyb a dobrá nálada. Péči o sebe neberu jako speciální rituály, ale běžnou součást mého života.

Rodina se s chutí pustí do vlastní zeleniny a bylinek, ideálně s domácím kváskovým chlebem a máslem od farmáře.

Rodina se s chutí pustí do vlastní zeleniny a bylinek, ideálně s domácím kváskovým chlebem a máslem od farmáře.

Nejvíce nervózní jsem, když publikuji nový kontroverzní článek

Jste před vystoupením nervózní? Jak se se stresem vypořádáváte?

Kupodivu jsem více nervózní před publikací svých textů v blogu na aktuálně.cz. Pravidelně přemýšlím, jestli mi odvážné a otevřené hlásání mých názorů stojí za tu sprchu kritiky, kterou tam téměř vždy také schytávám.

Vaši čtenáři a fanoušci jsou naopak vděční, že tak činíte. :)  Teď trochu k vašim jídelním zvyklostem. Jaké je vaše oblíbené jídlo s sebou do krabičky?

Nejrůznější oříšky, sušené ovoce a popřípadě i kousky hořké čokolády, bílý jogurt, kousek kvalitního sýru, vlastní kváskové koláčky anebo ovoce.

Doma, předpokládám, všichni táhnete za jeden provaz. Jaké jsou vaše tipy pro jedince (nejčastěji to bývají ženy), kteří mění své smýšlení ohledně stravování, ale narážejí na odpor rodin, dětí, babiček?

Nikomu nedoporučuji s velkou námahou a úsilím uvařit skvělý zdravý oběd a všechny na jeho zdravost náležitě upozornit. V klidu přidávejte prvky zdravého životního stylu do jídelníčku i rodinného programu. Sami si vše zdravé nadšeně užívejte a jen vydržte, než se ostatní přidají. Tolerantní nadšenec, který vypadá skvěle, přesvědčí nejlépe.

S babičkami a okolím doporučuji promluvit klidnou jasnou řečí, vysvětlit jim, že jsou to rodiče, kdo za děti zodpovídá, a jaký životní styl si přejete. Inspirujte je možnostmi, jak vás v něm mohou podporovat.

Jaké bylinky ráda pěstujete na zahradě, na balkóně? Doporučíte něco, co se dobře pěstuje i v bytě?

Bydlíme na úplném okraji Prahy a u domku máme malou zahrádku. Dům se dostavěl a zahrádka zakládala, když jsme žili v Číně, a proto byla původně založena jako klasická okrasná zahrada. Od našeho návratu před 3 lety ji však za výrazné pomoci permakulturních expertů přetváříme na jedlou, jak jenom to jde. Už nyní sklízíme nějaká jablka, třešně, višně, máme dostatek černého rybízu a borůvek. Nově máme úžasnou bylinkovou spirálu, rakytník a brusinky, zeleninovou zahrádku. Sazeničky jahod anebo hrášku děti přidávají i do okrasných částí.

I bez zahrádky si však každý může pěstovat bylinky v kuchyni, klíčky v klíčidle, připravovat si rychlé pickles anebo domácí jogurty.

Do zahradničení se zapojuje celá rodina.

Do zahradničení se zapojuje celá rodina.

Maso v naší rodině nejíme už téměř 30 let

Co bychom ve vaší lednici rozhodně nenašli?

Z eticko-ekologických důvodů jsme celá rodina vegetariáni, maso u nás nebylo téměř 30 let. Po dlouhé době jsem ho prvně koupila před několika týdny pro naše štěně. A byly to kvalitní párky od pana farmáře.

Jaký je váš vztah ke sportu? Měla jste ke sportu blízko od dětství? A jak se ráda hýbete dneska?

Vždy jsem se ráda hýbala, ale jsem pohodlný sportovec. To znamená, že na kole mě to tlačí a raději jen chodím, v zimě mrznu a lyžovat půjdu až na Velikonoce, kdy rtuť teploměru vystoupá nad pět stupňů a bude krásně svítit slunce. Chápu, že jóga je skvělá, ale také mě nudí. Takže miluji chůzi, a kdyby to šlo, nejraději bych všude chodila jen pěšky. Ještě více mě baví in-line brusle a štve mě nedostatek stezek pro jízdu u nás (v Německu jsme s manželem jezdili pravidelně i 20 kilometrů ve městě s výjezdem přímo od domu). Doma se snažím téměř denně chvíli cvičit, když se daří, zvládám dvakrát týdně 20minutový intervalový trénink a mezi tím nějaké protahování, činky a procházky se psem a manželem.

Zmínila jste jógu. Co meditace či body and mind praktiky, jste kamarádi?

Kamarádím se téměř s každým, anebo to alespoň zkouším, i když klasicky meditovat vůbec neumím. Přesto zkouším denně pobýt chvíli v klidu, třeba při procházkách nebo jen při posezení na zahradě. Určitou meditací je pro mě i vaření, které mě baví a které si užívám. Každý večer potom poděkuji za vše, co se povede, a přemýšlím o jednom hlavním úkolu dalšího dne.

Za co jste na sebe v životě nejvíc hrdá?

Spíše než hrdá bych řekla, že jsem šťastná, a to proto, že dělám úžasnou práci, která mě baví. Daří se mi dosahovat smysluplných výsledků a snad i někomu pomáhám. Zde si dovolím i poděkovat za spousty milých zpráv, které mi nejrůznějšími cestami předáváte a na které už není v mých možnostech jednotlivě odpovídat.

Nejlépe odpočívá Margit aktivně, chůzí a pobytem na čerstvém vzduchu.

Nejlépe odpočívá Margit aktivně, chůzí a pobytem na čerstvém vzduchu.

Ke Zdravému talíři přidáváme Skutečně zdravou školu

Co plánujete na léto?

V létě budu rozvážet děti po táborech v Německu, s manželem navštívíme tamější přátele a pak už si budeme užívat hlavně naší zahrady, štěněte, kina, bruslí a knih. Vedle relaxu mám samozřejmě i v průběhu léta pracovní termíny. Dokonce plánuji úplnou novinku, další cestu pro snadné předávání zdravých informací. Výsledek je ještě tajemstvím a měla bych jej představit po prázdninách. Co není tajemstvím, je mé velmi aktivní zapojení v občanské iniciativě Skutečně zdravá škola. Právě pracujeme na kompletním přepracování webových stránek, které musíme zvládnout přes léto, na přípravě kritérií pro certifikaci škol po vzoru skvěle fungujícího programu Food for Life v Anglii na téměř 5 000 školách, na setkání s koordinátory i dalšími organizacemi, které se věnují výživě dětí, a hlavně musím připravit návrh, jak výživová doporučení pro školní jídelny aktualizovat.

Kde si vás můžeme v nejbližší době poslechnout?

Hned v sobotu 21. června budu vystupovat v Praze na vědecko-gastronomickém festivalu přírodovědecké fakulty Věda prochází žaludkem. Obecně jsou všechna má vystoupení na objednávku jednotlivců anebo organizací po celé republice. Zájemcům doporučuji sledovat nabídku na mém webu margit.cz v blogu Pozvánky 2014, nebo ještě lépe si objednat bezplatný odběr e-mailového měsíčníku Zdravé zprávy, ve kterých vždy třetího v měsíci posílám shrnutí nejdůležitějších informací týkajících se zdravotní prevence a výživy, včetně tipu na výhodný nákup u některého z výrobců kvalitních potravin a odkazu na pozvánky.

Co byste našim čtenářům vzkázala na závěr?

Všem přeji hlavně pohodu a důvěru ve vlastní síly a schopnosti. S tímto přesvědčením jde vše zvládnout, včetně super zdravého vaření a jezení.

 Zdroj fotografií: Archiv Margit Slimákové

Copywriterka, redaktorka a věčná životní optimistka. V hlavě se mi neustále rodí nové nápady. Píšu články, které bych chtěla sama číst. Stephena Kinga považuji za mistra slova a z Marquezových knih čerpám moudrost pro každý den. Twitter: @pavlaloka

Komentáře

Nahoru