Dnes vyšlo 1 článků

Chraňte své soukromí na Facebooku! Poradíme vám, jak na to (1. díl)

Chraňte své soukromí na Facebooku! Poradíme vám, jak na to (1. díl)

1Již několik let je Facebook nejpopulárnější sociální sítí na světě. Díky ní můžeme poznávat nové lidi, komunikovat s blízkými, přidávat fotografie, ale i mnoho jiných věcí, které nám výrazně zjednodušují komunikaci. Na druhé straně, Facebook má i šedou stránku, protože pokud si své soukromí nebudete hlídat, někdo toho může zneužít.

Informace, které se rozhodnete sdílet

Každá činnost, kterou pomocí Facebooku vykonáváte, se ukládá do hlavní databáze, kde je uložena tak dlouho, dokud se samotný Facebook nerozhodne, že ji smaže. Vy však můžete rozhodovat o tom, co a komu chcete zveřejnit. Klikněte na „Nastavení soukromí“, kde si budete moci nastavit základní věci, které se týkají ochrany soukromí. Nejprve si nastavte Nastavení soukromívýchozí nastavení, jež se vztahuje na příspěvky a fotky přidané na váš profil Timeline z aplikací pro Facebook. Můžete si vybrat ze tří možností. „Veřejný“ profil vyjadřuje, že se bude zobrazovat všem, co ho navštíví, ať už jsou, nebo nejsou uživateli Facebooku. Druhou možností je „Přátelé„, což znamená, že profil se bude zobrazovat jen vašim přátelům. Třetí možností je „Vlastní nastavení„, kde si můžete vybrat konkrétní osoby nebo skupiny osob, kterým se budou příspěvky zobrazovat, a také si můžete nastavit osoby, pro které chcete profil skrýt. Upravte výchozí nastavení, které se vztahuje na příspěvky a fotky přidané na váš profil Timeline z aplikací pro Facebook. Vlastní nastaveníTo je však jen výchozí nastavení, které můžete měnit při každém příspěvku, jaký na profil Timeline přidáváte. Při příspěvcích, které na váš profil přidal jiný uživatel, to už měnit nelze, ale pokud se vám opravdu nezamlouvá, můžete jej odstranit nebo skrýt.

Soukromí příspěvků

V sekci „Nastavení soukromí“ jsou další a další možnosti nastavení ochrany soukromí. Přejděme tedy rovnou k nim.

Jak se spojujete

Zde si můžete nastavit, kdo vás může na Facebooku vyhledávat pomocí e-mailu nebo telefonního čísla, kdo vám může posílat zprávy nebo žádosti o přátelství. V případě, že zakážete vyhledávání, je dobré vědět, že i přesto mohou lidé vidět některé údaje. Totiž jméno, profilové fotky, úvodní fotky, sítě, pohlaví, uživatelské jméno a ID jsou pro všechny vždy veřejné.

Timeline a označování

Tato nastavení patří z pohledu soukromí mezi velmi důležitá. Můžete si nastavit, kdo může vidět váš profil Timeline, kdo na něj může přispívat, dále si lze nastavit schvalování příspěvků, na kterých jste byli označeni.

Nastavení Timeline

 Reklamy, aplikace a webové stránky

Zde si můžete upravit nastavení reklamy, webových stránek nebo aplikací, například i to, které informace o vás mohou ostatní lidé na Facebooku v aplikacích využít. Pomocí těchto nastavení si upravíte, které informace mohou ostatní uživatelé přenést do používaných aplikací, her a webů. Zakázat můžete i vyhledávání pomocí vašeho jména ve webových vyhledávačích, pokud stisknete na „Veřejné vyhledávání“.

Omezení nastavení cílové skupiny uživatelů u minulých příspěvků

Jedná se o nastavení, díky kterému omezíte obsah, jež jste někdy sdíleli s přáteli přátel či veřejně, jen na okruh vašich přátel. Obsah bude nadále zobrazen osobám, které v něm jsou označeny a jejich přátelům.

Blokování osob a aplikací

V případě, že znáte někoho, kdo vás stále otravuje nebo vám dělá na Facebooku problémy, můžete jej zablokovat. Tím pádem nebude váš přítel a nebude moci s vámi komunikovat. To se však netýká aplikací a her, popřípadě skupin, v nichž oba patříte mezi členy. Někdy vás mohou otravovat nekonečné pozvánky do různých aplikací a her od téhož uživatele. I s tím můžete skoncovat. Také můžete zablokovat konkrétní aplikace.

Komentáře

Nahoru