PORADÍME: Jaký vybrat gril? Elektrický, plynový, nebo na uhlí?

A nyní trochu z jiného soudku. Technologické vychytávky se dotýkají všech oblastí, přičemž ani natolik specifický segment jako grily nejsou výjimkou. Aktuálně trh nabízí zahradní grily s různými funkcemi, které vám usnadní přípravu steaků i zeleniny. Už si jen vybrat, zda elektrický, plynový či na uhlí.

Chuť grilovaného masa ovlivní koření, bylinky, marinády, ba dokonce samotný gril. Ačkoliv jsou nejrozšířenější grily na brikety a uhlí, do popředí se prodírají také elektrické a plynové alternativy. A nyní se podívejme na přednosti a úskalí jednotlivých variant grilů.

Grily na dřevěné uhlí a brikety

V grilu na dřevěné uhlí, respektive brikety si maso ponechává svou charakteristickou chuť. Nicméně problém nastává v okamžiku, kdy maso pokládáte na rošt. Tuk začne odkapávat na uhlí, čímž se občas objeví nějaký ten oheň, který může maso spálit. Ale i přes tento menší nedostatek jsou grily na uhlí oblíbené především kvůli cenové dostupnosti.

Praktickým konstrukčním prvkem novějších grilů na dřevěné uhlí je ventilační systém, který může být umístění zboku poklopu anebo v noze grilu. Vzduch uvnitř cirkuluje tak, aby se maso rovnoměrně propeklo.

Vybrat si můžete, zda budete podpalovat dřevěné uhlí či brikety. U dřevěného uhlí máte jistotu, že ho snadno zapálíte. Dokonce produkuje větší teplo a méně popela. Ale spotřebujete mnohem větší množství než briket, které hoří mnohem delší dobu.

gril na uhlí

Gril na uhlí Fieldmann FZG 1007, cena 2 799 Kč, Zdroj: T.S.Bohemia

Elektrické grily

Velice flexibilním řešením je elektrický gril, který můžete používat takřka kdekoliv. Ať už chcete grilovat na zahradě, pod altánkem, na balkonu, nebo v interiéru. Elektrické grily se rozdělují na dvě hlavní kategorie, a to na stolní a zahradní. A právě stolní elektrické grily můžete znát jako kuchyňské grily, neboť se velice často využívají právě v kuchyních. Absence zápachu a kouře je jednou z předností tohoto spotřebiče, tudíž na grilovaných pokrmech si pochutnáte také v zimním období.

U elektrických grilů se používají rošty, topná tělesa či teflonové desky. Nevýhodou je, že zde tak trošku odpadá atmosféra a kouzlo grilování. Ale na druhou stranu, nemáte žádné starosti s úklidem popela a chystáním uhlí.

elektrický gril

Elektrický gril Rohnson R-239, cena: 3 390 Kč, Zdroj: T.S.Bohemia

Plynové grily

Stačí stisknout jedno tlačítko a můžete grilovat vše od masa, přes ryby, až po zeleninu. U plynového grilu nemusíte čekat, než se dostatečně zahřeje grilovací plocha anebo rozpálí uhlí. A navíc se tyto modely chlubí celou řadou funkcí, například regulací síly plamene.

Při grilování stačí zadělat poklop, pod kterým pravidelně cirkuluje horký vzduch, čímž se maso opéká rovnoměrně. Nestane se tedy, že když maso vytáhnete, bude shora ugrilované a vevnitř syrové. Maso či zelenina při grilování neztrácí šťávu, a proto mají ugrilované pochoutky výraznou a aromatickou chuť.

Jakousi přidanou hodnotou u plynových grilů jsou odkládací desky, na které si můžete položit marinády, pečivo či nástroje.

plynový gril

Plynový gril Clatronic GG 3590, cena 3 999 Kč, Zdroj: T.S.Bohemia

Fotografie k článku nám poskytl prodejce T.S.BOHEMIA a.s., který se pyšní bohatým produktovým portfoliem. Vedle grilů nabízí také pestrou škálu zahradního nábytku, přičemž posezení můžete vybavit také lapačem hmyzu. V létě se prostě hmyzu jen tak nezbavíte.

Komentáře

Nahoru