První ochutnávka hamburgeru ze zkumavky

Výrobu zkumavkového hamburgeru podporuje i Sergey Brin, spoluzakladatel Googlu, takže by se dalo očekávat, že to bude něco převratného. Karbanátek, který vyrostl v laboratoři, se už odebral i k potravinářským odborníkům, kteří říkají, že je téměř jako maso, ale chybí mu tuk a chuť.

Světově první hamburger ze zkumavky, který byl odhalen v Londýně, stojí neuvěřitelných £250 000 (7 560 250 Kč). Vědec a profesor Mark Post se tak stal šéfkuchařem nejdražšího karbanátku z 20 000 drobných proužků masa pocházejících z kmenových buněk krav.

„Náš burger je vyroben ze svalových buněk odebraných krávě. To na něm ovšem vůbec nic nemění. Vypadá, chutná a voní jako skutečný.“

Miliardář a spoluzakladatel Googlu, Sergey Brin, dal na tento výzkum £215,000 (6 501 815 Kč) z vlastních peněz a řekl, že to dělá proto, že by to mohlo být pro svět revoluční.

theBurger

Burger byl smažen na slunečnicovém oleji a s máslem.

Jak probíhala první ochutnávka?

Šéfkuchař Richard McGeown osmažil burger ve slunečnicovém oleji a s máslem. Hotový pokrm otestovala potravinářská odbornice Hanni Rutzler, která řekla, že chutná téměř jako maso, ale čekala, že bude měkčí a rovněž nebyl příliš šťavnatý.

„Nemohu říci, kolikrát jsem v průběhu posledních 20 let měla burger bez kečupu nebo cibule nebo slaniny, ale tohle je trochu nepřirozený zážitek.“

Profesor Post tvrdí, že jeho umělé maso by mohlo přinést revoluci do světa potravin a v příštích 10 – 20 letech by se mohlo běžně objevovat v supermarketech. Také si myslí, že je to hlavně dobrý začátek, na kterém se bude dát stavět, a je s výsledkem velmi spokojen. Bojí se jen předsudků lidí, kteří to nebudou chtít vyzkoušet jen proto, že to není „normální“ maso. Za pár měsíců už by prý ale měli být schopni přidat tam i tuk, takže se faktor normality ještě zvedne.

To match Feature SCIENCE-MEAT/

Profesor věří, že bychom se s burgerem ze zkumavky mohli běžně setkávat do dvaceti let.

Zachrání planetu

Burger by rovněž mohl pomoci zachránit planetu, protože sníží produkci skleníkových plynů, které produkují zvířata, o miliardy tun. Taktéž by mohl být eticky přijatelný i pro vegetariány.

Ale jeho úspěch či neúspěch bude nakonec stejně záviset na tom, jak moc se bude jeho chuť a cena podobat skutečnému masu.

Jen těmi ingrediencemi by se asi žádný kuchař nechlubil – půl milimetrové růžovo-žluté proužky vyrostlé ze tkáně v laboratoři. Ale profesor Post je stejně přesvědčen, že může vyrobit hamburger, který je témě k nerozeznání od takového, který je vyrobený z prvotřídního hovězího masa.

cegrab-20130804-133312-619-1-522x293

Uměle vypěstované maso (uprostřed) vedle masa na hamburger (vlevo) a mletého hovězího masa (vpravo).

Poukazuje taktéž na to, že s raketově vzrůstající celosvětovou poptávkou po mase, se chov hospodářských zvířat stává neudržitelným. Když uvážíme i dopravu tun 228 milionů tun masa vyprodukovaného každý rok, je to hromada skleníkových plynů. A environmentální problémy se budou pravděpodobně už jenom zhoršovat. OSN navíc předpovídá, že do roku 2050 se světová poptávka po mase zdvojnásobí. Z velké části bude tažena zvýšenou poptávkou rostoucí střední třídy v Číně a dalších rozvojových zemích.

Umělé maso je vypěstováno z kmenových buněk krav.

Umělé maso je vypěstováno z kmenových buněk krav.

Výzkum vědců z Oxfordu z roku 2011 ukázal, že umělé maso potřebuje o 99% méně půdy než maso z hospodářských zvířat, zhruba o 82% – 96% méně vody a vytváří o 78% – 95% méně skleníkových plynů.

Dnes byl burger vyprodukován za zhruba 7,6 milionu Kč, ale holandský tým doufá, že se v co nejbližší době náklady výrazně srazí. Předtím, než půjde do prodeje, také bude muset projít všemi potřebnými testy, aby došlo k jeho schválení.

Sergey Brin z Googlu financoval výzkum.

Sergey Brin z Googlu financoval výzkum.

Bude Google jedním z prvních průkopníků této alternativní potraviny?

Zdroje: news.sky.com, forbes.com

Komentáře

Nahoru