Petr Fridrich

Petr Fridrich: Výtopna předčila očekávání, a v tuto chvíli se rozvíjí velmi slibně i do zahraničí

Už přes 6 let funguje projekt Petra Fridricha, který nese název Výtopna. První restauraci vybudoval v Brně, dnes už fungují další dvě v Praze. Celkem se u stolů tří českých provozoven vystřídalo…

20245449_10211940140213347_1384516578389805277_n

Radan Sprongl: Mosul vypadá jako kdysi Stalingrad, nedá se tam moc žít

Ve svých 45 letech se vydal sám na bitevní pole. Do Mosulu. Do vřavy, kde spolu bojují zbytky sil ISIS a Irácké vládní jednotky. Aby zdokumentoval, jak vypadá obyčejný život lidí ve válce se vším všudy.

Tomáš Karafiát

Tomáš Karafiát: Melior Annis je mix, který se stále může líbit i velké mase lidí

Melior Annis je originální online tahová strategie, která letos dosáhla plnoletosti. Podobnou hru byste na internetu hledali jen stěží. Funguje už 18 let. A za tu dobu se u kormidla…

Dan Přibáň: Nejlepší je ta kamera, která je po ruce (2. část)

Dan Přibáň: Nejlepší je ta kamera, která je po ruce (2. část)

V druhé části rozhovoru se Dan rozpovídal o tom, jak důležitý je správný výběr členů do týmu, jak dělat onen výběr i o tom, jak probíhá samotné plánování podobných dlouhodobých expedic.

Dan Přibáň: První projekty byly o tom dokázat, že je něco takového vůbec možné (1. část)

Dan Přibáň: První projekty byly o tom dokázat, že je něco takového vůbec možné (1. část)

Dan Přibáň – novinář, filmař a cestovatel a také hlavní postava cestovatelských projektů s žlutými trabanty, se kterými procestoval již hezkou část světa. Člověk, který stál za jednou z nejúspěšnějších crowdsourcingových kampaní na portálu Startovac.cz. A právě o crowdfundingu, kampani na Startovači a cestovatelských expedicích jsme se věnovali v tomto rozhovoru.

Miroslava Pašková

Miroslava Pašková: V naší pražské dílně to vypadá trochu jako v modelářském kroužku

Dron si dnes člověk může objednat za několik dolarů přímo z Asie. Ve většině případů se však jedná pouze o hračku. Ale na trhu jsou k dostání i kvalitní drony, které mohou…

čičí5

Zuzana Vrbová: Jak podnikat v kočičím byznyse? Úspěšný koncept Kavárna Kočičí v Karlíně

Kočičí kavárny, resp. zvířecí jsou stále aktuálním trendem. Vznikly v Japonsku, kde jsou veškeré tématické kavárny velice populární. Na kočičí, soví, ale i jiné specifické kavárny, se můžete podívat v…

parkour

Jan Koudelka: Parkour není jenom o skákání přes baráky a dělání salt

Honza Koudelka začal s parkourem v době, kdy na něj ještě nebyly žádné školy. První kroky proběhly na menších schůdkách, později se ale vypracoval k opravdu luxusním kouskům. Živí se jako instruktor boulderingu, ale v parkouru již mnohonásobně překročil své cíle. Poznejte člověka, který se naplno věnuje parkouru, boulderingu a horolezectví. Honza patří mezi špičky v parkouru. Je to člověk, který si dokázal vyléčit rakovinu alternativní cestou a hned druhý den po kontrole v nemocnici pokračoval v trénování. Přečtěte si exkluzivní rozhovor, ve kterém Honza vysvětluje, jak bojoval s rakovinou a že parkour není jen o saltech.

autorka: Lenka Bukačová

Jindra Šulcová: Proti velkým hráčům máš šanci jen když víš, co děláš

Ochranné známky, doménové spory, franchísingové smlouvy, autorská práva ve vztahu k ochranným známkám, to je jen malý výčet toho, čemu se Jindra Šulcová aktivně věnuje. Pracovala už na velkých projektech pro…

nahled

Jan Sláma: Nehroutím se z neúspěchů, vždy vstanu a jdu dál

Ještě mu není ani 18 let, ale už má svoji vlastní firmu. Jan Sláma se totiž nechal v 16 letech soudně zplnoletnit, aby se mohl na plno věnovat svému koníčku. Podnikání. Už…

náhled

Jan Sláma: Nejdřív nás Google zablokoval kvůli přemíře vulgárních výrazů

Není to tak dávno, co po internetu začala kolovat aplikace Sorry jako, díky které můžete s přáteli soutěžit v tom, kdo zná lépe nejslavnější hlášky Andreje Babiše a Miloše Zemana. Aplikace je…

profilovka

David Kašpar: Piloti nemusí v určitých fázích letu vůbec „řídit letadlo“, v kabině ale určitě nespí

30 000 – tolik zhruba může být nástupní plat pilota. Za knipl přitom nemůže sednout kdekdo. Do kokpitu vede poměrně dlouhá cesta, během které se musí člověk naučit spoustu vědomostí z různých…

profilovka

Lukáš Talpa: Tátové chtějí trávit mnohem více času se svými dětmi

Dnes si už lidé zvykli, že ženy nejsou jen u sporáku, ale zastávají i důležité role ve společnosti, které byly dříve doménou mužů. Naopak muži na rodičovské dovolené jsou stále…

ales borovan

Aleš Borovan: Tradiční média už dávno ztratila svůj vliv a váhu

Média jsou specifickou oblastí, ve které se odráží mnoho faktorů. Podle Borovana je dnes novinářský trh do značné míry bizarní, zejména pak ten český. On sám je však živoucím důkazem, že i v současné době jde dělat kvalitní žurnalistika. O dobré informace je zájem neustále. A lidé jsou ochotni za kvalitní informace platit. Jak to dělá? O tom, a ještě mnohem více se dočtete v rozhovoru.

Matoušek

Jan Matoušek: Používání Googlu či Facebooku je obchod – tvoje data za jejich služby

Chcete mít překladač jako ze Star Treku? Možná se brzy dočkáte. Jan Matoušek se domnívá, že by funkční verze mohla být dostupná už v období kolem roku 2020-2030. Obrovskému rozvoji v různých oblastech totiž napomáhá efektivní práce s velkým množstvím dat.

dominika-spackova-06

Dominika Špačková: Většina maminek podniká proto, aby měly čas na děti

S vidinou úspěchu a více času na rodinu se do podnikání pouští čím dál více žen na mateřské, které se kromě podnikání musí starat také o dítě. Rozhodně to nemají jednoduché, ale takzvané maminkatelky jsou v práci velice efektivní, takže dosahují skvělých výsledků.

dan_hires_014

Daniel Gamrot: Často nazýváme soustředěním půlhodinovou práci na úkolu přerušovanou třemi „přestávkami“ pro kontrolu e-mailu

Být produktivní v práci, stíhat plnohodnotný odpočinek, trávit čas s rodinou a ještě mít koníčky na rozptýlení své mysli. Zdá se to jako utopie? V současném hektickém světe je to složité, ne však nemožné. Stačí si umět nastavit pravidla a správně si zorganizovat svůj čas.

Blesk_praha-verejna-lednice-foodsharing

Pavel Vodička: Snaha omezit plýtvání potravinami je celosvětový trend

Foodsharing je v zahraničí poměrně běžná záležitost. Po celém světě existují místa, kam mohou lidé nosit přebytečné potraviny, na kterých si může pochutnat někdo jiný. Sdílené ledničky se pomalu začínají objevovat i v České republice. Svůj podíl na tom má i Pavel Vodička, který se snaží rozšířit povědomí o tomto problému mezi lidmi. Díky Pavlovi a jeho přátelům vznikla také první veřejná lednička v Praze.

Nahoru