The Elder Scrolls II: Daggerfall

 

[raw][hodnoceni][/raw]

Žánr: RPG
[raw][/raw]
Platforma – MS-DOS
Forma: placená hra
Hodnocení redakce: 100%
Rozsah: samostatná hra
Multiplayer: ne
Datum vydání: 1996
Vývojáři: Bethesda
Oficiální stránky: https://www.mudthegame.com/
Autor recenze: https://daggerfall.bonusweb.cz/

Druhý díl slavné herní série, která vás uvrhne do obrovského světa s neomezenými možnostmi se raději drží zajeté tradice a příliš se neliší od svého předchůdce. I tak se tento díl stal velkým tahákem na peněženky dychtivých hráčů. Chyb a bugů bylo v tomto díle opravdu požehnaně.

Minimální systémové požadavky

OS: Windows 95
HDD: 50 MB
RAM: 8MB RAM

The Elder Scrolls II: Daggerfall

2se čekalo skoro tři roky a během čekání byla hra, jak už u takových projektů bývá dobrým zvykem, několikrát odložena. Kdo doufal, že vývojáři v ušetřeném čase vychytávají chyby, šeredně se mýlil, Daggerfall byl opět zabugovaný jak zákon káže (první verze zase nešla dohrát).
Co do grafiky byl Daggerfall podobný jako Arena, ale engine byl vylepšený – dalo se kupříkladu koukat nahoru a dolů a domy už nebyly tak zoufale pravoúhlé. Hezčí byly i spritíky.

Povolání už jste si mohli nakombinovat z jednotlivých dovedností podle libosti, také povyšování (v Areně klasické – level poskočil po nasbírání určitého počtu zkušeností, jedno jestli bojem nebo něčím jiným) se podobalo spíš Morrowindu, systém kouzelných dovedností (Mysticismus, Iluze, Destrukce atd.) také, duše příšer už se daly chytat do krystalů a pak z nich vyrábět magické efekty na zbraně a předměty.

Novinkou byly Daedry, démoni z jiných dimenzí (někteří zlí, někteří hodnější – například Azura je taky Daedra), které jste mohli vyvolat (ale dalo to hodně práce a stálo to hodně peněz) a zeptat se jich na různé užitečné věci, například na místo odpočinku nějaké legendární zbraně (mezi těmito unikátními předměty jsou i naši známí z Morrowindu – Masque of Clavicus Vile, Azura’s Star, Ebony Mail nebo Spell Breaker). Mohli jste se přidávat k různým cechům (mágové, zloději, bojovníci, Dračí rytíři, starý známý Dark Brotherhood atd.) a postupovat v hierarchii, nebo se stát vlkodlakem či upírem. Velmi oblíbenou novinkou byla možnost koupit si barák nebo rovnou hrad a také jezdit na koni – navíc kůň nebyl nijak drahý a mohli jste si ho koupit hned na začátku. Koně měl zkrátka každý a mnoho ctitelů Daggerfallu po vyjití Morrowindu hořekovalo, že tato skvělá věc je pryč (já taky 🙂 ).

Příliš změn V RPG hře nečekejte

Brnění a zbraně se příliš nezměnily, jen přibyl daedrický materiál (předměty z tohoto kovu měly krásně červenou barvičku) a orkský kov. Mezi potvorami zůstaly některé z Areny (krysa, duch, ork, mumie, zombie, pavouk), přibyly nové, které byly jen v Daggerfallu (kentaur, harpyje, grizzly, tygr) a svou kariéru zahájilo několik, které přežily do třetího dílu (dreugh, ohnivý atronach, ryba). Sprity evidentně nebyly kreslené jako v Areně, ale renderované a to velice pečlivě, což bylo patrné zvláště na rozkošně macatých ženských postavách a chlápcích s dokonalými bicepsy.
Hlavním questem bylo pomstít krále Lysanda, který byl zákeřně zavražděn (to se ovšem nevědělo, myslelo se, že padl v bitvě) a teď se vrátil coby duch s armádou nemrtváků a usadil se s ní ve městě Daggerfall; a také objevit artefakt zvaný Velké Numidium, který kdysi pomohl císaři Tiberovi Septimovi sjednotit Tamriel (pod svou vládou).

Daggerfall

Doplňování kyslíku

Jestli vám pod vodou dochází kyslík, uložte si hru a poté ji opět nahrajte. Kyslík bude opět plný.

Klasické cheaty

Jděte do adresáře se hrou, najděte soubor z.cfg, otevřete jej a vložte do něj řádku „cheatmode 1“. Nyní spusťte hru a když jste v dungeonu, stiskněte CTRL+F4 pro přepínání God Módu. ALT a F11 vás přesune zpět na místo, kde jste naposled stáli (pokud například někam spadnete a nemůžete ven). Někdy je třeba opakovaný stisk. CTRL+F1 aktivuje všechny mapy.

V demoverzi stačí stisknout ALT+Q pro cheat menu:

  1. Become vampire – +20 ve všech statistikách (max je 100). Extra normální kouzla jsou: Acidic field, Telekinesis, Calm mortal, Charm Mortal. Dále můžete kouzlit Levitate bez ztráty magenergie.
  2. Become werething – +40 na síle, agilitě, snášenlivosti, rychlosti (max je 100). Můžete kouzlit Lycantrophy bez ztráty magenergie, ačkoli trochu ztratíte zdraví. Navíc můžete měnit z vampire/wertehing zpět na původní formu.
  3. Go up a level – přidá vaší postavě jeden level
  4. Get extra training in specific areas – speciální trénink ve zvláštních prostorách.
  5. Toggle dungeon – přepni dungeon.
  6. Toggle compass – přepni compas
  7. Find treasure – najdi poklad.

 

Akrobat

Akrobaté praktikují zlodějská umění a používají k nim pozoruhodné fyzické schopnosti. Jsou velmi rychlí, hbití a mrštní. Nejdůležitějšími schopnostmi pro akrobata jsou: skákání, uhýbání, běhání, lezení, pěstní souboj a utajení.

 

Lučištník

Lučištníci jsou válečníci speciálně trénovaní v používání luku. Nejdůležitějšími schopnostmi pro lučištníka jsou: lukostřelba, pěstní souboj, uhýbání, sekera, tupá zbraň a kritický útok.

 

Zabiják

Zabijáci jsou velmi obávaní a respektovaní pro jejich využívání noci ke krytí a jejich obratnost pro útok smrtícími údery. Ani bezpečnostní zámky nemohou zastavit zabijákovu čepel. Nejdůležitějšími schopnostmi zabijáka jsou: kritický zásah, bodnutí do zad, utajení, krátká čepel, dlouhá čepel a tupá zbraň.

 

Barbar

Barbaři jsou válečníci pocházející z krutých zemí tvořících okraj civilizovanějších oblastí. Jsou excelentními bojovníky schopnými přežít v nejhorších podmínkách. Schopnosti, které barbaři používají nejvíc jsou: tupá zbraň, dlouhá čepel, sekera, skákání, běhání a plavání.

 

Bard

Bardové jsou nejvšestrannějším povoláním, vycvičeným v mnoha různých uměních. Jsou obeznámeni se zbraněmi, magií a zlodějskými schopnostmi. Schopnosti nejčastěji používané bardy jsou: Streetwisdom, etiketa, vybírání kapes, utajení, krátká čepel a pěstní souboj.

 

Bojový mág

Bojoví mágové využívají své mistrovství v magii pro bojové účely. Jsou přirozenými mistry v sesílání ofenzivních kouzel. Nejdůležitější schopnosti pro bojového mága jsou: destrukce, dlouhá čepel, sekera, činění zázraků, změna a pěstní souboj.

 

Zloděj

Zloději jsou velmi zkušení v umění vypáčení zámků. Umí se nepozorovaně vplížit i do nejzabezpečenějších šlechtických domů a uniknout odhalení. Nejdůležitější zlodějské schopnosti jsou: páčení zámků, utajení, lezení, obchodování, uhýbání a krátká čepel.

 

Léčitel

Léčitelé používají svou magii pro ošetření zranění a léčení nemocí. Jejich povolání má primárně defenzivní povahu. Nejdůležitější schopnosti pro léčitele jsou: vyléčení, léčebný, uhýbání, činění zázraků, mysticismus a změna.

 

Rytíř

Rytíři jsou trénováni jako válečníci. Mají šlechtický původ a drží se kodexu rytířství. Nejdůležitější schopnosti rytíře jsou: dlouhá čepel, etiketa, tupá zbraň, sekera, lukostřelba a krátká čepel.

 

Mág

Mágové jsou těmi, kteří zasvětili své životy studiu a praktikování tajemných magických umění. Zkušený mág může být smrtící silou, se kterou je nutno počítat. Nejdůležitější schopnosti mága jsou: všechny školy magie – mysticismus, změny, činění zázraků, iluze, destrukce a obnova.

 

Mnich

Mniši jsou trénováni zejména v mentálních disciplínách. Tato intenzivní mentální připravenost zahrnuje schopnost proměnit tělo ve smrtící stroj. Nejdůležitější schopnosti mnicha jsou: pěstní souboj, kritický zásah, uhýbání, plavání, léčebný a tupá zbraň.

 

Noční čepel

Noční čepele používají své magické schopnosti pro pomoc při úskocích. Noční čepel je často zlodějem s nadáním pro používání magie. Nejdůležitější schopnosti pro Noční čepel jsou: iluze, utajení, uhýbání, činění zázraků, krátká čepel a páčení zámků.

 

Ranger

Rangers jsou doma v divočině a jsou excelentními lovci. Jsou velmi zkušení v přežití a stopování. Nejdůležitější schopnosti pro Rangera jsou: dlouhá čepel, sekera, lezení, plavání, lukostřelba a kritický zásah.

 

Loupežník

Loupežníci trénováni jak v temných uměních zloděje, tak i v bojových uměních válečníka. Loupežník se nejvíce spoléhá na tyto schopnosti: dlouhá čepel, utajení, uhýbání, vybírání kapes, bodnutí do zad a znalý.

 

Čaroděj

Čarodějové (Sorcerers) jsou naprosto zběhlí v manipulaci s magií, ačkoli negenerují vlastní magickou energii. Spíše absorbují energii kouzel na ně seslaných a tuto pak využívají pro svá vlastní kouzla. Hlavní schopnosti Čaroděje jsou: všechny školy magie – mysticismus, změny, činění zázraků, destrukce, obnova a iluze.

 

Čaromeč

Čaromeče (Spellswords) jsou válečníci, kteří jsou také velmi zdatní v používání magie. Tato dvojí specializace činí z Čaromeče vskutku impozantního protivníka. Nejdůležitější schopnosti pro Čaromeče jsou: sekera, dlouhá čepel, tupá zbraň, destrukce, iluze a změny.

 

Zloděj

Zloději (Thieves) jsou velmi dobře známí pro jejich zkušenost v používání utajení, rychlosti a mazanosti při kradení pro přežití. Šest nejdůležitějších schopností zloděje je: vybírání kapes, utajení, krátká čepel, bodnutí do zad, lezení a páčení zámků.

 

Válečník

Válečníci (Warriors) jsou těmi, kteří jsou nejlépe trénovaní v umění boje válčení. Jsou zdatní v používání mnoha zbraní a často jsou těžce obrnění. Nejdůležitější schopnosti válečníka jsou: sekera, dlouhá čepel, tupá zbraň, pěstní souboj, lukostřelba a krátká čepel.

Rady pro vlastní tvorbu povolání

  • Některé z mých oblíbených kousků jsou s postavou High Elfa a potom převzetí Kritické slabosti pro paralýzu… Už je imunní!
  • Převzetí Kritické slabosti pro: nemoc a otravu. Moje postava na 26. úrovni má oboje a nikdy nebyla nemocná ani otrávená.
  • Dobře utracené body: Imunita vůči magii a šoku.... Zdá se, že někdo začíná vždycky se šokem! (Obzvláště nemrtví)
  • Bonus pro bití daedra a nemrtvých usnadňuje postup na vyšší úrovně
  • Specializace v Dlouhé čepeli (nejlepší poškození… kromě Kostěných válečníků)
  • Neměj více než jednu zbraň ve své Primární dovednostní oblasti, to znamená že pouze používání tvé oblíbené zbraně je VELKÝM plus… tato dovednost je jedinou zbraní, kterou kdy použiješ… a měl bys zapovědět všechny ostatní.
  • Rychlé léčení (Rapid Healing) (obecně) dělané pro postavy, které mohou dělat současně 4 a více questů (nikdy neodpočívá déle než 2-3 hodiny)
  • Měj Běhání na jedné ze tří top oblastí… a potom utíkej dokud nebudeš v nebezpečí vyhlášení Mistrem běhání.
  • Jako primární zbraňovou dovednost zvol dlouhou čepel. Krákté čepele nejsou dobré, sekery jsou vzácné a lukostřelba není tak výhodná, jak by sis myslel. Tupé zbraně jsou OK, ale dlouhé čepele jsou lepší.
  • Měl by sis také vybrat nějaké magické školy, Mysticismus a Proměna jsou užitečné, stejně jako Obnovení. Nikdy nevol běhání, lezení nebo skákání jako své primární nebo hlavní schopnosti jelikož tyto hrozně překáží tvé postavě v dosažení maximální úrovně (dosáhneš jich rychle, ale jakmile dosáhneš 100%, tvůj postup úrovněmi je u konce).
  • Pokud jde o výhody a nevýhody, vyber si zvýšení magie a omezené zbraně a brnění. Kůže je nepoužitelná. Sekery, malé kulaté štíty a kulaté štíty jsou neúčinné.

Zdroj: www.uesp.net/wiki, přeložil: Patrik

Argonian

Argonians pocházejí z provincie Black Marsh. Jsi součástí vysoce vyvynuté rasy ještěrů známých pro jejich inteligenci, hbitost a rychlost. Kvůli jejich ještěří přirozenosti se Argonians při plavání snadno neunaví. Zatímco mnoho Argonians úspěšně zvládnulo umění zlodějství a sesílání kouzel, jsou i tací, kteří jsou považováni za válečníky.

Breton

Bretons pocházejí z provincie High Rock. Jsi částí vysokých lidí se světlou kůží, vysoce inteligentních a tvrdohlavých. Zdá se, že magie nasákla do samé podstaty Bretonských lidí. Jako rasa jsou více odolní vůči účinkům nepřátelské magie než jakákoli jiná skupina a tudíž excelují ve všech tajemných uměních.

Dark Elf

Dark Elves pocházejí z provincie Morrowind. Jsi součástí vysokých lidí s tmavou kůží, známých svou extrémní silou, inteligentních a rychlých. Jsou extrémně všestranní ve všech způsobech dovedností a velmi dobře známi jako válečníci a mágové.

High Elf

High Elves pocházejí z provincie Sumurset. Jsi součástí vysokých lidí se zlatou kůží, extrémně inteligentních, hbitých a tvrdohlavých. Magická povaha ostrova Sumurset učinila z High Elves přirozené sesílatele kouzel, kteří jsou imunní vůči paralizujícím jedům a kouzlům.

Khajiit

Khajiit pocházejí z provincie Elsweyr. Jsi součástí lidí se žlutohnědou kůží, extrémně vytrvalých, inteligentních a hbitých. Mnoho Khajiit si maluje svoje obličeje, aby se více podobali svým legendárním kočkovitým příbuzným, predátorům kteří loví na velké poušti. Khajiit jsou ze všeho nejvíc skvělými lezci a mistry ve všech zlodějských dovednostech.

Nord

Nords pocházejí z provincie Skyrim. Jsi součástí vysokých lidí se světlou kůží, silných, tvrdohlavých a otužilých. Následkem podnebí Skyrim, Nords jsou odolní vůči nejnižším teplotám a minimálně zraňováni dokonce i kouzly mrazivého útoku. Nords jsou historicky předurčeni pro všechna umění válečníka.

Redguard

Redguards pocházejí z provincie Hammerfell. Jsi součástí lidí s tmavou kůží, extrémně vytrvalých a rychlých. Legenda říká, že Redguard jsou přirozeně zdatnější se zbraněmi než jakákoli jiná rasa. Celkově vzato, Redguards jsou excelentní válečníci.

Wood Elf

Wood Elves pocházejí z provincie Valenwood. Jsi součástí vysokých lidí se světlou kůží, známých extrémní hbitostí a rychlostí. Wood Elves mají přirozený vztah k luku a šípu a všichni členové jejich rasy mají nějaké vlohy pro tuto zbraň. Jsou dobře známí Wood Elves ve většině povolání, ale jejich specifickou silou je zlodějství.

Zdroj: www.uesp.net/wiki, přeložil: Patrik

 

Síla

Síla určuje nosnost, poškození způsobené zbraní a snadnost zvyšování schopností souvisejících se silou. +poškození (modifikátor ovlivňuje poškození způsobené beze zbraně / se zbraní). +nosnost (maximální nosnost v kilogramech).

Inteligence

Inteligence určuje celkový magický potenciál a snadnost zvyšování schopností souvisejících s inteligencí. 0 z 0 kouzelných bodů je dostupno pro zakouzlení.

Síla vůle

Síla vůle ovládá odolnost proti kouzelným efektům a usnadňuje zvyšování schopností souvisejících se silou vůle. +odolnost proti magii (modifikátor ovlivňuje odolnost proti magii).

Hbitost

Hbitost ovládá schopnost udeřit cíl, vyhnout se zásahu a usnadňuje zvyšování schopností souvisejících s hbitostí. +k úderu/AC (modifikátor ovlivňuje bojovou převahu).

Výdrž

Výdrž ovládá zásahové body, rychlost uzdravování, odolnost vůči jedům a nemocem a únavu. +zásahové body (modifikátor ovlivňuje počet zásahových bodů, které získáš na každé úrovni). +uzdravování (modifikátor ovlivňuje rychlost uzdravování).

Osobitost

Osobitost usnadňuje zvyšování schopností souvisejících s osobitostí.

Rychlost

Rychlost ovlivňuje rychlost pohybu, čas nabíjení a všechny schopnosti související s rychlostí.

Štěstí

Štěstí je mocným modifikátorem jakékoli tvé činnnosti. Nejsou žádné schopnosti, pro které by štěstí bylo primárním atributem, ale tvoje šance na úspěch v jakékoli dovednostní zkoušce jsou ovlivněny tvým štěstím.

Zdroj: www.uesp.net/wiki, přeložil: Patrik

 

 

Mnoho lidí se ptalo na předměty velké moci, o nichž kolují zvěsti po zemích Daggerfallu. Pár z nich se nerozumně snažilo některý vypátrat na vlastní pěst, ale pouze ti největší z hrdninů kdy některý vlastnili. Říká se, že sami bohové posvětili tyto předměty. Já tvrdím, že pouze hlupáci se o nich snaží dozvědět více, ale pokud to musíš vědět, řeknu ti vše, co o nich vím já.

AURIEL'S BOW

- poškození: 6-20 (jeden cíl v dostřelu)
- kouzla: lightening, hand of sleep, magicka leech
- váha: 1,5kg
Lze získat přes úkol pro fighters guild (cech bojovníků). Vypadá jako skromný Elven bow (luk elfů), ale jedná se o jeden z nejsilnějších artefaktů jaké kdy v Tamrielu existovaly. Údajně vytvořen a používán, stejně jako Auriel's shield, mocným elfským polobohem. Tento luk dokáže přeměnit jakýkoliv šíp ve smrtící. Ovšem bez síly jeho stvořitele má Auriel's bow pouze omezenou zásobu energie, po jejímž vyčerpání artefakt zmizí.

AURIEL'S SHIELD

kruhově vypadající štít
- obrana: +4
- kouzla: resist fire, shield, spell reflection
- váha: 12,5kg
Lze získat přes úkol pro fighers guild (cech bojovníků). Stejně jako Auriel's bow vytvořen a používán mocným elfským polobohem. Je nepřekonatelný v obraně proti ohni a magii. Stejně jako mnoho artefaktů Tamrielu, i tento má svou vlastní osobnost, a necítí se připoután ke svému vlastnímu majiteli. Podle pověry jednou opustil svého majitele zrovna v okamžiku, kdy jej tento nebožák nejvíce potřeboval.

AZURA'S STAR

soul gem, amulet
- kouzla: žádná
- váha: 0,25kg
- cena: 0 zlata
21. den v měsíci First Seed vyvolá AZURU. Málo smrtelníků má žaludek na obchodování s dušemi. Tomuto se věnují pouze dark brotherhood a určité skupiny z Mage guild (cech mágů). Pro tyto kruté týpky má Azura's star speciální hodnotu. Azura's star se jeví jako soul gem s opakovaným použitím. Po usmrcení jakéhokoliv tvora nositelem Azura's star, je duše tohoto tvora uvězněna uvnitř artefaktu. Pokud už tento artefakt nějakou duši vězní, nic se nestane. Použitím se Azura's star vyprázdní a duše se odebere na pouť do Oblivionu. Azura's star může být neomezeně používána pro výrobu magických zbraní.

CHRISAMERE

obouručný meč
- kouzla: resist fire, Shalidor's Mirror, heal
- poškození: 8-24
- váha: 7,5kg
Získán přes úkol pro Knight's guild (cech rytířů). Tento artefakt, jiným jménem Čepel paladinů a meč hrdinů, je starobylý obouručný meč s útočnými i obrannými vlastnostmi. Propůjčuje nositeli zdraví, chrání jej proti ohni a odráží kouzla seslaná na nositele zpět na sesilatele. Vzhledem k jeho přelétavému charakteru byl tento artefakt zřídka kdy držen jednou osobou delší dobu.

EBONY MAIL

ebonitový přední plát (krunýř), +8 AC
- kouzla: resist fire, shield, spell shield
- váha: 12,5kg
Druhý den v měsíci Sun's Dusk vyvolá Boethiah. Tento artefakt byl vytvořen elfskou bohyní Boethiah ještě v dobách, kdy historie nebyla zaznamenávána. A právě ona určuje kdo bude vlastnit tento artefakt a na jak dlouhou dobu. Ebony mail zaručuje vlastníkovi imunitu vůči běžným magickým útokům snižujícím zdraví a talenty. Bohyně sama určí kdy už vlastník nadále není hoden artefakt užívat, a věřte, že bohyně dokáže být velmi rozmarná.

HIRCINE'S RING/SHIELD

(přeměna ve vlkodlaka jedenkrát za den)

- kouzla: žádná
- váha: 0,25kg
Pátý den v měsíci Mid Year vyvolá Hircine ve Witches Coven. Lykantropie (přeměna ve vlkodlaka) může mít své výhody, jako např. neobyčejnou sílu, rychlost a zuřivost. Nositel artefaktu si může sám zvolit, kdy se přeměnit ve vlkodlaka.

LORD'S MAIL, ARMOUR OF MORIHAUS

hrudní plát (regeneruje zdraví), +7 AC
- kouzla: cure poison, spell shield
- váha: 12,5kg
Získat lze přes úkol pro Knight's guild (cech rytířů). Lord's mail, jiným jménem Armour of Morihaus či Gift of Kynareth, je brnění nepřekonatelné kvality. Dodává nositeli schopnost regenerovat ztracené zdraví, odolnost proti kouzlům a léčení otravy. Říká se, že kdykoliv Kynareth rozhodne, že nositel není nadále hoden tohoto brnění, je mu odebráno a schováno pro dalšího vyvoleného.

MACE OF MOLAG BAL

- kouzla: žádná
- poškození: 13-24
- váha: 4,5kg
Dvacátý den v měsíci Evening Star vyvolá Molag Bal. Též známý jako Palcát upírů. Artefakt odebírá oběti kouzelné body a přidává je nositeli. V případě, že oběť žádné body nemá, je mu odebírána síla, která je též přidávána nositeli. Používání Mace of Molag Bal může dát dotyčnému více kouzelných bodů a síly, než by měl kdyby byl plně odpočinutý. Tyhle extra body jsou pouze dočasné.

MASQUE OF CLAVICUS VILE

prsten (pravděpodobně zvyšuje reputaci)
- kouzla:  žádná
- váha: 0,25kgPrvní den v měsíci Morning Star vyvolá Clavicus Vile. Clavicus vytvořil masku odrážející jeho vlastní osobnost. Nositel má větší šanci na pozitivní reakce od obyvatel Tamrielu. Čím větší osobnost (personality), tím větší bonus. Nejznámější příběh masky vypráví o Avalee. Jako mladá dívka byla Avalea ohyzdně znetvořena zlomyslným sluhou. Proto Avalea uzavřela dohodu s Clavicus Vile a obdržela tuto masku. I přesto, že maska nezměnila její vzhled, změnilo se chování ostatních k ní. Lidé ji začali respektovat a obdivovat. Rok a den po její svatbě s mocným baronem si Clavicus Vile vyžádal masku nazpět. Přestože Avalea čekala baronovo dítě, byla okamžitě vypovězena z baronova domu. 21 let a jeden den poté byla pomsta naplněna a baron byl zavražděn rukou Avaleiny dcery.

MEHRUNE'S RAZOR

ebonitová dýka
- kouzla: žádná
- poškození: 11-16
- váha: 0,5kg
Dvacátý den v měsíci Sun's Dusk vyvolá Mehrunes Dagon. Po generace touží Dark brotherhood po tomto artefaktu. Mehrune's razor je schopný usmrtit kohokoliv na první pokus. V historii nebyla zaznamenána žádná osoba, která by tento artefakt vlastnila, proslýchá se však, že při vnitřním boji o moc v Dark brotherhood před devíti lety, sehrála tato dýka důležitou roli.

NAMIRA'S RING

prsten (protivník je zraňován svými vlastními útoky)
- kouzla: žádná
- váha: 0,25kg
- cena: 50 000 zlata
Devátý den v měsíci Second Seed vyvolá Namiru. Namira je spřízněna s temnou stranou a tudíž i tento prsten. Jakékoliv poškození způsobené nositeli prstenu, poškodí i útočníka samotného, kromě poškození způsobeného magií či střelnými zbraněmi. Nepostihuje zvířata a "Spriggans". Daedry jsou poškozovány pouze z poloviny. Lidé a ostatní tvorové jsou poškozováni plně. Nemrtví trpí dvojnásobným poškozením, protože nejsou přirozené bytosti.

NECROMANCER'S AMULET

absorbuje kouzla
- kouzla: troll's blood, wisdom
- váha: 0,25kg
- cena: 3 620 zlata
Lze získat přes úkol pro Knight's guild (cech rytířů). Legendární Necromancer's amulet je poslední dochovanou relikvií šíleného mága Mannimarca. Garantuje nositeli regeneraci zdraví a absorbci magicka. Nositeli se též zvyšuje moudrost. Tento artefakt je u mágů velmi populární. Nevýhodou je nestabilita artefaktu, což znamená, že může kdykoliv zmizet a objevit se na úplně jiném místě.

OGHMA INFINIUM

30 volných bodů k rozdělení mezi atributy vaší postavy podle vašeho uvážení
- kouzla: žádná
- váha: 2kg
- cena: 50 000 zlata
Pátý den v měsíci First Seed vyvolá Hermaeus Mora. Oghma Infinium je kniha vědění sepsána mágem Xarsesem. Každý, kdo přečte tento svazek je naplněn jeho energií, která může být použita pro zvýšení jednoho z atributů téměř až na úroveň poloboha. Použít lze pouze jednou, po použití zmizí.

RING OF KHAJIITI

zvyšuje zručnost ve stealth (plížení)
- kouzla: invisibility, feet of Notorgo
- váha: 0,25kg
- cena: 1 740 zlata
Třináctý den v měsíci Morning Star vyvolá Meridia. Ring of Khajiiti je starobylá relikvie, o stovky let starší než Rajhin, zloděj jež tento prsten proslavil. Rajhin použil moc prstenu k tomu, aby se stal neviditelný, několikanásobně rychlejší a přitom velmi tichý. Díky prstenu se stal nejúspěšnějším zlodějem v celé historii Elsweyru. Rajhinův osud je dodnes hádankou, ale podle legendy se prsten vzbouřil proti svému majiteli kvůli jeho častému používání a zmizel zanechaje Rajhina bezmocného v obklíčení nepřátel.

SANGUINE ROSE

přivolá na pomoc nižší Daedru
- kouzla: žádná
- váha: 0,25kg
- cena: 0 zlata
Šestnáctý den v měsíci Sun's down vyvolá Sanguine. Tento artefakt není jedním z těch který by obyvatelé Tamrielu rádi vlastnili. Dokáže vyvolat nižší Daedru, která zaútočí na vše v dosahu, kromě majitele artefaktu. Jedná se o růži která, stejně jako každá jiná, časem uvadne a ztratí svou moc. S uvadnutím této růže vyroste někde v Oblivionu jiná a pouze Sanguine má moc dát ji někomu.

SKELETON'S KEY

amulet, jednou denně otevře nemagický zámek
- kouzla: open
- váha: 0,5kg
- cena: 1 800 zlata
Osmý den v měsíci Heart fire vyvolá Nocturnal. S tímto klíčem je kdokoliv schopen jednou denně otevřít jakýkoliv nemagický zámek. Ten, kdo je zručný v otvírání zámků, je schopen s tímto klíčem otevřít i některé magicky uzamčené dveře. Klíč má dvě nevýhody. První je, že lze použít pouze jednou denně a druhou nevýhodou je, že tento artefakt nevydrží delší dobu u jednoho vlastníka.

SKULL OF CORUPTION

amulet, vytvoří nepřátelova klona, který na něj zaútočí
- kouzla: žádná
- váha: 0,25kg
- cena: 0 zlata
Desátý den v měsíci Sun's Height vyvolá Vaerminu. Použitím tohoto artefaktu na nepřítele vytvoříte jeho kopii, která zaútočí na originál. Traduje se příběh o mistru cechu zlodějů a lebce. Tento mistr použil lebku pro vytvoření duplikátu protivníka, avšak po zneškodnění protivníka se tento duplikát zmocnil lebky, a protože nemohl zaútočit na svého vyvolavatele, vytvořil jeho klona, který ubohého mistra zabil. Tyto duplikáty se pak spolčili a vedli cech zlodějů po mnoho let.

SPELL BREAKER

štít, +4 AC
- kouzla: free action, spell reflection
- váha: 12,5kg
Devátý den v měsíci Rain's Hand vyvolá Peryite. Spell breaker je trpasličí štít a je to jeden z nejstarších artefaktů Tamrielu vůbec. Jeho historická důležitost je datována od bitvy o Rourken-Skalidor. Spell breaker chrání držitele téměř před jakýmkoliv kouzelníkem buď zrušením již seslaných kouzel nebo zabráněním protivníkovi v sesílání kouzel.

STAFF OF MAGNUS

při použití regeneruje zdraví
-kouzla: spell absorption
-poškození: 13-20
-váha: 2kg
Získat lze přes úkol pro Knight's guild (cech rytířů). Je jedním ze starších artefaktů Tamrielu a sloužil jeho stvořiteli mágovi Magnusovi jako metafyzická baterie. Při použití velmi rychle regeneruje zdraví. Artefakt opustí majitele dříve, než by se mohl stát příliš mocným a narušil by tak mystickou rovnováhu.

VOLENDRUNK

trpasličí válečné kladivo, propůjčuje uživateli zdraví
- kouzla: paralysis, vampiric touch
- poškození: 7-22
- váha: 7kg
Osmý den v měsíci Frost Fall vyvolá Malacath. Kladivo moci zvané Volendrunk bylo údajně vytvořeno trpasličím klanem z Rourken, stovky let před tím, než zmizeli ze světa Tamrielu. Artefakt má schopnost propůjčit držiteli zdraví, ale je více znám pro svou schopnost odebírat protivníkovi jeho sílu. Stejně jako jeho stvořitelé, i Volendrunk může náhle zmizet a časem se objevit na úplně jiném místě.

WABAJACK

(při jeho použití ve verzi 1.79 a starší, zapříčiní spadnutí hry)
- kouzla: žádná
- poškození: 13-20
- váha: 2kg
Druhý den v měsíci Sun's Down vyvolá Sheogarath. Chaos a šílenství jdou ruku v ruce s tímto artefaktem. Jeho moc spočívá ve schopnosti přeměnit jakéhokoliv tvora v úplně jiného. Zde je výčet všech tvorů, ve které je možno kohokoliv a cokoliv přeměnit: rat, imp, spriggam, giant but, grizzly bear, spider, nymph, harpy, skeletal warrior, giant, zombie, giant scorpion, iron atronach, flesh atronach, ice atronach, fire atronach, lych. Problém je, že není možné tuto transformaci kontrolovat, což v praxi znamená, že nikdy nevíte, v co se daná kreatura přemění. Můžete udělat z fire atronacha-netopýra, ale také z krysy-lycha. Proto používejte tento artefakt velmi opatrně.

WARLOCK'S RING

prsten
- kouzla: Shalidor's mirror, heal, feet of Notorgo
- váha: 0,25kg
- cena: 3 490 zlata
Získán přes úkol pro Knight's guild (cech rytířů). Warlock's ring, toho času ve vlastnictví mága Syrabane, se hojně vyskytuje v mýtech a pověrách. Podle historiků Tamrielu Syrabane zachránil prozíravým použitím prstenu celý kontinent, a od té doby prsten dopomohl nejednomu dobrodruhovi k méně ušlechtilým cílům. Je znám pro svou schopnost odrážet kouzla a zvyšuje vlastníkovu rychlost a zdraví. Prsten má vlastní charakter a vůli a nedovolí nikomu vlastnit jej delší dobu.

Zdroj: www.uesp.net/wiki/, přeložil: pBlazena

Komentáře

Nahoru