Dnes vyšlo 1 článků

Vědci omylem vytvořili látku „požírající“ plast – pomůže vyčistit planetu?

Tento náhodný objev může přinést skutečné řešení eliminace milionů tun plastu, které budou jinak bez pomoci v současné době v životním prostředí přetrvávat po stovky let.

Jádrem výzkumu byly bakterie z Japonska s přirozenou vlastností likvidovat PET plast, který se často používá při výrobě plastových lahví, nádob na potraviny, a dokonce i vláken v oblečení. Tvoří zhruba pětinu plastového odpadu na naší planetě. Poté, co se japonským vědcům podařilo vylepšit strukturu enzymů těchto pozoruhodných bakterií, dostala se jejich práce k vědcům z Univerzity v Portsmouth, aby výsledky této významné studie potvrdili.

Při pokusu o ověření těchto tvrzení profesor John McGeehan a jeho kolegové náhodou vytvořili mutantní verzi enzymu, která je dokonce mnohem rychlejší při redukci plastické hmoty než ta, kterou vytvořili Japonci. Navíc má schopnost rozkládat kromě PET plastů také jejich alternativní formu známou jako PEF plasty.

Vědci omylem vytvořili látku schopnou požírat plastt

Ačkoliv je tento neočekávaný objev ještě v plenkách a „rozbít“ větší kusy plastu na menší kousky není samo o sobě užitečné – a ve skutečnosti vytváří mikroplasty způsobující poškození mořského prostředí – vědci naznačují, že jejich metoda by mohla dopomoci k tomu, aby recyklace plastů byla mnohem účinnější, tedy aby se nerozkládaly na mikročástice, ale aby zmizely úplně. Zároveň se jim také vytvořil prostor pro další a další vylepšování enzymů, takže v průmyslovém využití by pak bylo možné vymýtit stále rostoucí horu vyřazených plastů za zlomek času.

Objev byl nadšeně uvítán i dalšími vědci, kteří však varovali, že bude existovat ještě dlouhá cesta, než se tyto enzymy široce uplatní v recyklačním průmyslu.

Zdroj, text/foto: everystockphoto.com

Vystudovala český jazyk, který je zároveň jejím celoživotním koníčkem. Nyní je na mateřské dovolené, takže rodině věnuje většinu svého času. Má ráda cestování a výlety, hudbu a ráda si pochutná na dobrém jídle a vínu.

Komentáře

Nahoru