Andrea a Honza: Žižkovská Pracovna vznikla zčásti proto, že jsme nezaměstnatelní

Andrea a Honza: Žižkovská Pracovna vznikla zčásti proto, že jsme nezaměstnatelní

Jsou to teprve 2 měsíce, co Honza Pelán a Andrea Kosařová otevřeli inspirativní prostory Pracovny, a už je jich všude plno. O trochu jinak pojatém coworkingovém centru, kde si můžete dát biokávu, bezéčkový koláč a klidně i vystřihnout lekci jógy, už stihlo vzniknout pár článků, a ódu pěl i bloger Pavel Ovesný.

Andrea s Honzou však zůstávají skromně nohama na zemi – chtěli prostě vytvořit pracovní prostor, kam se budou lidé každé ráno těšit. Netají se tím, že Pracovnu vytvářeli proto, že jim takové místo chybělo. A na dotaz, která designová firma jim dělala tak úžasné interiéry, se smíchem odpovídají, že oni sami za pomoci přátel.  

Andreo, Honzo, můžete nám o sobě každý říct pár slov? Kde jste studovali, co děláte ve volném čase?

Andrea: My teď hodně pracujeme. Volný čas věnuje Honza rodině a já dobrovolnické práci v Prázdninové škole Lipnice, kde dělám kurz o tvořivosti Tribo.

Honza: Já se teď hodně učím od svého syna, třeba že kameny se dají jíst. Pro mne je to lepší škola než všechny ty vejšky, které jsem na střídačku navštěvoval.

pracovna04

Čím jste chtěli být jako malí?

Andrea: Baletkou.

Honza: Myslím, že jsem to moc neřešil.

Jak jste se dali dohromady? Jak vznikla Pracovna?

Honza: Andrea je partnerka mého kamaráda  z gymplu, takže jsme spolu nějakou dobu bydleli, pak jsme spolupracovali na vzdělávacím projektu.

Pracovali jsme v komerčních firmách i nezisku, ale často jsme naráželi na složité mechanismy vnitřního rozhodování ve firmách. Věci obvykle nefungovaly tak, jak jsme si představovali, že by měly, a to nám bralo velké množství energie. Rozhodli jsme se, že energii raději investujeme do vlastního projektu, ve který věříme. Tak vznikla Pracovna.

Andrea: Jako všechny dobré (ale i nerealizované) nápady vznikala Pracovna po hospodách u piva.

pracovna02

Provozujete „tak trochu jiné“ coworkingové centrum. V čem dalším je Pracovna unikátní?

Andrea: Chtěli jsme zkusit něco svého, vlastní projekt, protože jsme zjistili, že jsme asi nezaměstnatelní. Pracovna spojuje věci, které nás zajímají.

Honza: Pro mě je hodně důležité prostředí, ve kterém se pohybuji, které mě ovlivňuje. Proto jsme chtěli vytvořit místo na práci, kde tě bude bavit pracovat, kam se budeš těšit. U nás by ses měla cítit spíš jako doma nebo v kavárně. Pracovnu jsme záměrně navrhovali pro lidi, kteří ten prostor dokáží ocenit, jsou na něj vnímaví.

Andrea: Nabízíme prostor k realizaci nejen v práci, ale i ve volném čase. Chtěli bychom, aby se na chodu Pracovny podíleli i lidé z venku. Například tak, že přinesou svůj nápad na workshop a my ho pomůžeme zrealizovat a propagovat. Další odlišností je kavárna, kde si můžeš dát bezéčkový koláč a biokávu, ale také dobré české pivo.

pracovna07

Jak dlouho Pracovna funguje? A co předcházelo jejímu vzniku?

Honza: Makali jsme na tom tak rok. Dlouho nám trvalo najít prostor, se kterým bychom byli spokojení. Samotné otevření jsme pojali taky po svém, kavárnu jsme otevřeli minulý rok před Vánoci na 14 dní, udělali jsme pár akcí, a pak zase zavřeli. Leden byl ve znamení přestavování a komplet jsme otevřeli 13. února.

Andrea: O projektu hezkého místa na práci jsme se bavili dlouho, ale pro mě to začalo mít reálný tvar až v říjnu, když jsme začali nakupovat všechno vybavení a vymýšlet, jak to vše spolu bude fungovat.

Co všechno Pracovna nabízí?

Honza: Především hezké místo, kde se můžeš v klidu soustředit na práci.

Andrea: Kavárnu, kde si můžeš dát kafe, ale také schůzku. Nabízíme prostor pro lidi, kteří přemýšlejí trochu jinak a chtějí své nápady sdílet s ostatními. Také samozřejmě nabízíme naše prostory k pronájmu.

pracovna08

Spojit coworkingové centrum s kavárnou je skvělý nápad, vy jste to však posunuli ještě o level výš – pořádáte lekce jógy, dílnu. Jak vás to napadlo?

Andrea: Vlastní zkušenost. Tohle mi jinde chybělo. Často jsem řešila, že jsem z kanceláře dojížděla na cvičení přes půl Prahy a na oběd mohla chodit jen na hotovky do hospody.

Honza: Ona to zas není žádná převratná myšlenka. Mě baví přemýšlet o světě spíš v rovině, jak by měl fungovat, než se držet zaběhnutých řešení a hranic. Když se zamyslíš nad ideálním místem pro práci, dojdeš k něčemu podobnýmu, jako je Pracovna. Alespoň my došli.

Jak to u vás funguje, máte klasické členství nebo se můžu připojit i jednorázově?

Honza: Nabízíme obojí. Plné členství stojí 3 500  Kč na měsíc, ceník krátkodobých návštěv se pohybuje v závislosti na počtu hodin od 20 do 40 korun za hodinu.

pracovna03

Kavárna, cvičení a dílna jsou jen pro členy nebo i pro veřejnost?

Andrea: Kavárna i lekce/dílny vznikly primárně jako podpora u nás pracujících lidí, ale nejsou uzavřené. Může přijít kdokoliv, koho to zajímá.

Vymýšlíte také různé akce, workshopy. Vytváříte je v součinnosti s coworkery?

Andrea: Prvotní impulz vyšel od nás a z našich potřeb, ale teď vytváříme obsah společně s lidmi, kteří se v Pracovně pohybují. A touto cestou chceme jít dál.

Co třeba plánujete v dohledné době?

Honza: Podpořili jsme vznik několika master mind skupin, do kterých je možné se zapojit. Chystáme přednášku o myšlenkových mapách i kurzy focení a kresby.

Andrea: Kromě toho běží pravidelné lekce jógy, dílny DIY, ranní meditace a další.

pracovna06

Máte 25 coworkingových míst, už hlásíte plný stav? Kolik lidí a z jakých oborů se v Pracovně střídá?

Honza: Nemáme žádné zaměření, pracují u nás lidé, kterým se líbí náš prostor a které jsme zaujali. Jsou to lidé, kterým k práci stačí počítač a připojení na WiFi. Pokud se ptáš, zda je u nás ještě možné pracovat a získat členství, tak ano. :)

Jaká je vaše osobní zkušenost s coworkingem?

Andrea: Já jsem chvíli pracovala v HUBu. Myslím, že je to super místo na potkávání lidí, ale mě se tam špatně soustředilo.

Jakým směrem chcete český coworking spoluutvářet? Jaké vidíte trendy?

Honza: My se teď setkáváme s velkým množstvím mladých lidí a je skvělé vidět, že spousta z nich je schopná v pětadvaceti fungovat na svobodnějších principech, mít svůj vlastní projekt, který je živý. Tohle je podle mě obecná tendence nad rámec nějakého krátkodobého trendu. Podle mě to časem pochopí i firmy (a dost z nich se už tímto směrem vydalo) a nabídnou zaměstnancům větší volnost v rámci svých organizačních struktur.

pracovna05

S coworkingem jsou spojeny fenomény jako motivace, socializace, kreativita, tým. Snažíte se v Pracovně spojovat lidi napříč obory a utvářet komunitu?

Honza:  Každý člověk to má nastaveno jinak. My jsme nechtěli dopředu dávat nějaká pravidla, jak je to správně. Je to spíš o tom, že lidé, kteří u nás pracují, mají možnost se do velké míry na chodu Pracovny podílet. Ale všechno je to na dobrovolné bázi, nikdo tě nikam netlačí.

Máte úžasné interiéry, kdo vám je dělal?

Andrea: My a úžasní lidé, které máme kolem sebe. Například Vladimír Rajšl.

Také kavárna vypadá skvěle, včetně dortů. Kdo vám je peče? A plánujete do budoucna větší výběr občerstvení?

Andrea: Nabídku kavárny máme záměrně trochu omezenou, nemám ráda velkou nabídku, ze které si neumím vybrat. Dopředu jsme si řekli, že to zkusíme bez lahvových nápojů, které se musí složitě skladovat, vracet či recyklovat. A jde to! Do budoucna bychom rádi rozšířili nabídku jídla.

Honza: Máme více dodavatelů jídla, zapadá to do našeho konceptu spoluvytváření Pracovny.

Kolik času denně vám vedení Pracovny a věci okolo zaberou?

Andrea: Pracovna nám v tuto chvíli zabírá většinu času v bdělém stavu, občas i ve spánku.

Honza: Když máš vlastní projekt, myslíš na něj de facto pořád.

pracovna09

Máte nějakou metu, kam byste chtěli Pracovnu posunout?

Honza: Cíle nejsou žádné megalomanské. Chceme, aby Pracovna fungovala, a my nemuseli řešit žádné externí financování.

Andrea: Já budu ráda, když budou v Pracovně vznikat další životaschopné projekty, nejlépe ve spolupráci lidí, kteří jsou u nás „jako doma“.

Co vás práce na Pracovně naučila?

Andrea: Určitě je toho hodně, co se dá pojmenovat, například provoz kavárny, se kterým jsem neměla žádnou zkušenost. Ale pro mne jsou mnohem podstatnější zkušenosti, které se špatně pojmenovávají. A také je ještě brzy to hodnotit, jsme stále v procesu.

Honza: My se to vlastně učíme pořád. Umět si nastavit hranice, co je důležitý, a co už ne. Řešit za pochodu věci, o kterých dopředu nevíš, jak dopadnou. Je to takový nekončící proces interakce s věcmi, které k tobě přicházejí.

pracovna_01

Kdybyste měli 1 den absolutního volna, co byste dělali?

Honzo: Absolutně nic.

Andrea: Jela bych za svou babičkou.

Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří mají v hlavě ideu nějakého podniku, ale zatím si netroufají do toho jít?

Honza: Podle mě je dobrý potkat se s lidma, kteří se do něčeho podobného pustili. My jsme se před spuštěním Pracovny potkali se spoustou lidí, kteří se s námi podělili o své zkušenosti s provozem sdílené kanceláře i kavárny. To v knížkách nevyčteš.

Andrea: Rozhodně se nebát a jít do toho. Je dobré mít kolem sebe lidi, kteří tě dokáží podpořit a podržet. Pro mě jsou to naši přátelé a rodiny.

 Zdroj fotografií: Andrein a Honzův archív 

Komentáře

Nahoru